Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

7 janvier 2015 3 07 /01 /janvier /2015 19:24
Nașterea Domnului
Astăzi lumea pravoslavnică sărbătorește Nașterea Domnului, la noi se spune, pe ”stil vechi”. Dar cît de vechi poate fi acest calendar, dacă majoritatea covârșitoare a ortodocșilor se țin de acest calendar religios (iulian), și nu de cel adoptat de români (gregorian), în 1919? Rușii, ucrainenii lipoveni, sârbii, athoniții (cu excepția, Vatopedului) se țin în continuare de calendarul iulian. Astăzi toți aceștia cinstesc înnomenirea lui Hristos, iar românii, după ce ieri au sărbătorit Epifania Domnului - Arătarea Sfintei TREIMI - azi pomenesc pe Înainte-Mergătorul Ioan.
Până când sciziunea aceasta va împărți lumea Răsăritului? Până când vom fi separați, cum e disjunct creștinismul apusean de cel oriental, mai ales pe criterii și rațiuni politice, economice, ideologie?
HRISTOS și Biserica Sa, dimpreună cu toți credincioșii - una sunt!
foto: © vladimir bulat, decembrie, 2014.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat
commenter cet article

commentaires

Elena Dulgheru 22/01/2015 22:00

"Până când sciziunea aceasta va împărți lumea Răsăritului? Până când vom fi separați, cum e disjunct creștinismul apusean de cel oriental, mai ales pe criterii și rațiuni politice, economice, ideologie? HRISTOS și Biserica Sa, dimpreună cu toți credincioșii - una sunt! "

Draga Vladimir,

Sunt intru totul de acord cu gandirea ta.
Ce sa facem, insă? Sinodul nostru de atunci a gresit, cand a trecut la calendarul gregorian. Si ortodocsii nostri observa, pe shest, ca lucrurile ”merg pe stil vechi” (apele Iordanului etc.). Rusii au argumente stiintifice solide, sustinute de mari oameni de stiinta - Mendeleev, Lomonosov, si evident de parintii din sec 19, cand s-au facut si consfatuiri stiintifice pe aceasta tema, tocmai ca urmare a presiunii secularismului, cu calendarul gregorian.
Ai nostri nu vor sa auda, nici parintii universitari, nici staretii de manastiri, iar cei care se ridica (gen Danion Vasile) sunt repede taxati (si datorita impetuozitatii, in cazul lui Danion).
Cauza principala este, cred, la noi lipsa de informatie pe aceasta tema a calendarului. Ce util ar fi sa avem niste traduceri de texte de calitate pe aceasta tema! (Eu, din pacate, nu am decat niste brosurele de popularizare, cam subtiri si insuficient de explicite). Nu s-ar schimba lucrurile cu una- cu doua, dar macar s-ar crea un curent de opinie, care sa indemne la discutii si reflexie.
Ce parere ai?