Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

4 février 2015 3 04 /02 /février /2015 21:46
Mașina timpului, parcă oprită

Nu am prea fost la Chișinău în toiul iernii. Dar acum, forțat de împrejurări nefaste, am stat cîteva zile acolo. Iarna îți dai seama că orașul e urît, posac, neîngrijit. E desfrunzit și murdar. Tot mai neîngrijit și delăsat! Pare un oraș fără stăpîn, negospodărit. Îl găsesc pe an ce trece, tot mai decăzut, sumbru, prost iluminat, cu trotuare și carosabil sparte, cu imobile părăsite, devastate, din interiorul cărora adie a igrasie și demoni de mucegai. Ce se întîmplă aici, s-ar putea întreba orice om de bun simț? Unde mai pui că încep să cadă și bucăți din fațadele imobilelor (chipurile) restaurate, atunci chiar că situația se deslușește a fi tăios de dramatică.

În acest sens aș aminti, că imobilul de pe Vlaicu Pîrcălab 48, colț cu Veronica Micle, monument de importanță națională, și-a pierdut zilele trecută o bucată mare din cornișa recent ”restaurată”. S-ar spune - un fapt banal. Poate. Dar dacă în plin centru al urbei se produc astfel de ”desprinderi”, atunci cum ar de așteptat să se comporte sau să ofere ”cartierul”, sau ”periferia”?

Vreau să spun doar că, aici, în orașul natal, mașina timpului parcă s-a oprit. Nu e lucru deloc onorabil, nici dătător de speranțe. E ca o mlaștină care e acoperită de tină, în care pare că viața pîlpîie totuși sub acea pojghiță strident colorată de razele soarelui, dar care pojghiță este, în aceeași vreme, și un stăvilar în calea razelor, nelăsîndu-le să pătrundă în adîncuri, tolerînd abisul să-și facă, nestingherit, de cap...În acel abis întîlnești, totuși, oameni interesanți, temerari, atipici, curioși, tineri și frumoși, plini de viață, de speranțe!

foto: © vladimir bulat,

Pe Strada Pușkin, ianuarie 2014.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Vladimir B. 06/02/2015 14:44

There is time for pleasures, and is for criticism...

nautic 04/02/2015 22:20

completely horrified!