Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

7 février 2015 6 07 /02 /février /2015 00:02
Un nume de urmărit: Eugen Caitaz
Un nume de urmărit: Eugen Caitaz

La Chișinău am văzut o expoziție cu un titlu provocator, la prima vedere - NOI: Tineretul creator (Sala Brâncuși, 29 ianuarie-09 februarie a.c.). Am intrat cu avînt, cu așteptări, cu elan. Doream să fiu părtașul unei erupții de creativitate, prospețime, inventivitate, originalitate, etc. Dar...

Îmi amintesc de expozițiile perioadei 1989-1995, cînd orice proiect expozițional cu participarea tineretului, era un eveniment, un scandal! Era multă dorință și aspirație de a epata, zvîcnet și neliniște, era libertății debuta cu o pleiadă de artiști a căror nume astăzi se aude departe în Europa, și peste Ocean...Unii s-a blazat, alții au perseverat. Ieșirea din comunism a dat la lumină amprenta fierbinte a unei combustii care a uimit și încîntat, deopotrivă. Cred că pentru cei care vor să afle mai multe despre acea perioadă, se poate duce la biblioteci, și afla că întradevăr, tipul nu a stat pe loc, nici creația artistică nu era un exercițiu sterp, cu plata la paușal.

Ce am văzut în 2015, în expoziția enunțată în chiar prima propoziție a acestei eboșe? Platitudini, plictis, duh prăfuit și deja vu. E, în chip paradoxal, o atmosferă sepulcrală, pe cît de prudentă, pe atît de nearătoasă. Posibil, epoca avangardelor și a inovațiilor în artă - a apus. Dar libertatea de expresie nu are nimic de-a face cu dorința de a fi original cu orice preț, are de-a face cu onestitatea de a fi tu însuți. Creatorul nu dă dare de seamă nimănui, decît propriei sale conștiințe! Arta este etică, etalon al ținutei morale. Ei bine, nu am prea văzut, nici sesizat asta la zecile de tineri, care au contribuit la augmentarea eșalonului acestei expoziții. Din fericire, există cel puțin o excepție: grafica semnată de foarte tînărul Eugen Caitaz, care-și mai zile Jenea Kaitaz. Avea 5 piese în această expoziție anostă, și dacă aș fi făcut parte dintr-un juriu care ar fi avut de ales excelența din aceasta, l-aș fi votat cu ambele mîini pe Caitaz în această postură.

M-a atras în lucrările lui o anume dezinvoltură, și o cultură vizuală hrănită copios din filmele cu desene animate, benzile desenate, cultura clipurilor muzicale etc. E familiarizat cu specificul graficii de carte, dar și cu expresia ex-librisului. Are o respirație largă, expresionistă, acest artist desenează, cum respiră în timpul alergatului alert. Or, acest tip de comportament artistic îmi este mult mai simpatic și mă convinge mai mult decît orice pretenție intelectualistă, fals academistă, bleagă și șireată. Uneori, neputința și lipsa de inspirație pot fi camuflate sub ”sutana” unui desen corect gramatical, dar lipsit complet de fiorul credibilității, al autenticului. Caitaz mă convinge prin faptul că nu ține cu tot dinadinsul să placă! Dimpotrivă, este acel ”barbar” care face totul de-a-ndoaselea, tocmai pentru a dezgusta ”spiritul burghez” al connoisseur-ului. Este sincer, brutal, frontal, imparțial. De fapt, genul lui de discurs este genuin, nici nu se încadrează în voința bezmetică de fi remarcat, este în esență întruchiparea acelui kunstwollen, pe care l-a teroretizat marele gînditor Alois Riegl.

Vreau să sper, că acest suflu autentic, juvenil dar, cred, perfect asumat al lui Eugen Caitaz, va evolua neîncetat, spre maturizarea continuă. Și aș dori să mă uimească cu fiecare expoziție la care va participa în Moldova, sau în lumea largă. Cert este că genul de grafică pe care acesta l-a adoptat, și îl dezvoltă, morfologic și stilistic, este perfect valabil în orice colț al acestei lumi.

foto: © vladimir bulat, ianuarie 2014.

Un nume de urmărit: Eugen Caitaz

Partager cet article

Repost0

commentaires