Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

27 mars 2015 5 27 /03 /mars /2015 12:58

Acesta este articolul cu nr. 1000!

În general, un proiect cît de cît important nu se cade să se finalizeze fără o publicație tipărită. Fără un document tipărit, care să fie o sursă de informație, un registru al datelor și elementelor care au articulat acest eveniment. Cine lucrează cu documentarea, cu arhivele și calcă pragul bibliotecilor știe cît de prețioase sunt toate pliantele, invitațiile și cataloagele de altă dată! Cele care s-au păstrat. Din acest punct de vedere, noi, ca națiune nu stăm prea bine...

Dar, din fericire, lucrurile au prins a se mai schimba.

Am în față catalogul proaspăt apărut al proiectului expozițional Arte în București 2014, ediția a 5-a (tema: Explorări urbane) girat și produs de Uniunea Artiștilor Plastici din România, dar gîndit și curatoriat de Romana Cucu, Corina Duma, Dorina Horătău, Gabriela Mateescu, Emilia Perșu, Elena Scutaru, Marian Zidaru și Victoria Zidaru. Coordonatori au fost Beti Vervega și Marius Burhan.

Catalogul este realmente util și elegant! Este lucrat de mica și competenta echipă de la factumdesign. Ceea ce au propus ei este un produs perfect consubstanțial cu tema despre care vorbește și o ilustrează. De la copertă avem de-a face cu elemente ce țin de tradiția culturii urbane, a tiparului, a problematicii evoluției corpului de literă și a fonturilor. Toate compartimentele proiectului au avut parte de o abordare distinctă, atît la nivelul șapóu-ului, cît și pe palierul tipului de artă ilustrat, imaginile sunt dispuse după o logică care să le pună mai bine în valoare, de asemenea textele, mai bine zis, blocurile de text. În finalul publicației avem un bloc de cărți, care au făcut parte din propunerile pentru competiția de design grafic, și mare mi-a fost mirarea să constat acest lucru, căci, făcînd parte din juriul proiectului expozițional Arte în București 2014, nu am fost consultați în această privință, a imprimatelor. Noroc că au încăput în catalog, iar istoria va consemna prezența lor pentru posteritate. Mai ales, că toate sunt cărți admirabile, lucrate de cei mai profi meseriași ai domeniului (Dinu Dumbrăvicean, Carmen Apetrei & Radu Manelici, Șerban Bonciocat, Corina Duma).

Vreau să cred că edițiile din anii următori ai conceptului Arte în București, vor beneficia și ele de publicații cel puțin la fel de onorabile și de competent lucrate. Iar această publicație va fi disponibilă în cel mai scurt timp în rețeaua de librării serioase, cîte au mai rămas în România tot mai post-capitalistă.

Catalogul are 112 pagini, și un corp de literă din universul: ourtype.com

Textul lui Mihai Plămădeală face o insursiune teoretică în acest ansamblu expozițional, și îl plasează pe aceste coordonate conceptuale: reper, tradiție, normalitate. Subscriu!

Foto: vladimir bulat

Foto: vladimir bulat

Foto: vladimir bulat

Foto: vladimir bulat

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Diariu
commenter cet article

commentaires