Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

30 mars 2015 1 30 /03 /mars /2015 09:54

Chiar că nebunia lumii copleșește pînă și cinema-ul!

Filmul lui Damián Szifron, Relatos salvajes, 2014 (Wild Tales), a impresionat pe mulți, prin umor, prin diversitatea temelor, și prin pasiunea oamenilor de a se răzbuna și a se distruge reciproc. Umorul se împletea cu perversitatea și înfruntarea fățisă sau lașă.

Înfruntarea lașă deschide seria celor 6 narațiuni scrise și propuse vizual de argentianul Damián Szifron, este episodul intitulat Pasternak. Un grup de pasageri se îmbarcă într-un avion, și acesta decolează de pa aeroportul unui mare oraș. Un critic muzical cochetează cu fata de alături, de la care află că este ”fotomodel de podium”. Mai află de la ea, că a fost iubita unui compozitor, la a cărui susținere de teză de doctorat acest critic muzical a fost șef de comisie. Numele candidatului: Gabriel Pasternak. Lucrarea lui a avut parte de critici virulente, iar un duș înghețat primit din parte breslei, l-a scos cu totul din domeniu. În momentul în care aflăm de existența lui Pasternak acesta este chiar pilotul avionului la bordul căruia este invitat și spectatorul. Acesta din urmă află repede că absolut toți pasagerii au sau avut legătură cu cel care conduce nava aeriană. Stuardesa anunță că pilotul s-a închiat în cabina avionului, și că cel care conduce stăpînește situația asupra lor. Toți cei prezenți s-au pomenit prin forța hazardului în același avion, și nimeni dintre ei nu și-a cumpărat el însuși biletul pentru acest zbor.

Avionul se prăbușește peste casa părinților lui Pasternak, astfel că frustrarea lui cosmică are parte de o răzbunare de proporții homerice. Dar acolo era vorba de ficțiune, de rodul imaginației unui artist, unui regizor.

CUM poate fi înțeleasă însă drama celor 149 de persoane aflate în cursa avionului A320 a cursei 4U9525 a companiei Germanwings, prăbușit în Alpii Francezi, acum cîteva zile? Se afirmă că cel care a fost copilotul navei, Andreas Lubitz, s-a încuiat în cabina avionului care efectua cursa între  Barcelona și  Düsseldorf, și a dus intenționat avionul la pieire, pulverizînd aparatul și 150 de destine omenești. Presa germană l-a numit Amok-Piloten, iar fapta lui este una care a anchilozat deocamdată înțelegerea oricărui om de bună-credință și bun simț.

Dacă drama înfîțișată de regizorul Damián Szifron este una de catifea, și poate fi uitată imediat ce încep să curgă titrele filmului, nu același lucru se va întîmpla cu universul uman în care trăim, după ce-și va reveni din șocul provocat de pilotul german bolnav psihic și cu mari probleme de vedere! Un tînăr de puțin peste 27 de ani urcă la cîrma unui avion, cînd era în concediu de boală, și duce la pieire 149 de suflete nevinovate, ale cărora oseminte vor rămîne în creierii munților, hrană vulpilor, vorba Psalmistului.

Și totuși, în ce lume trăim, fraților, dacă înainte de BunăVestire ni s-a adus o astfel de veste desosebit de dramatică? Da, știu, lumea oamenilor a ajuns prea departe de Cea a lui Dumnezeu! Chiar și așa, Acest Dumnezeu îi va lui pe cei 149 la ceruri, unde-i va odihni, și-i ”va pune la loc luminat și cu verdeață”.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Radicalisme
commenter cet article

commentaires