Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

9 mars 2015 1 09 /03 /mars /2015 17:43

În sectorul 3, cel mai ”muncitoresc” din capitala României, au apărut noi plăcuțe de stradă. Deocamdată, acestea sunt de de zărit pe Bulevardul Unirii, la intersecțiile acestuia cu cele colaterale.

Personal, le găsesc neinspirate, aproape invizibile, atît prin culoarea fundalului - vișină-putredă -, cît și prin corpurile de literă, destul de greu citibile. Cînd orașul se va înverzi, aceste plăcuțe vor deveni utile și recognoscibile, poate, doar pentru cei care le-au comandat și instalat...

Vouă, cum vi se pare, oameni buni?

foto: © vladimir bulat, martie, 2015.

O nouă signalectică stradală
O nouă signalectică stradală
Partager cet article
Repost0

commentaires

Alexandru Schiopu 11/03/2015 07:58

Daca lasam la o parte dicutiile admistrativo-hotesti, si am incerca sa analizam strict profesional...nu e nici bine, nici rau. Este greu de analizat un obiect realizat singular. De regula asemenea proiecte sunt mai ample si includ un concept si o familie de de obiecte de comunicare vizuala si orientare in oras. Aici avem un indicator, care cu siguranta nu va schimba cu nimic catastrofa de comunicare vizuala din Bucuersti. Culoarea poate fi si acest rosu inchis. Forma este simpla, putin dinamica. Alegerea literei nu este o reusita, iar scrierea cuvintelor lungi (bulevard) este obositoare. Pare un obiect pe linga care a stat un arhitect, angajat al primariei. Partea buna este ca, sa facut un obiect original, si nu mai copie tablitele de starada de prin alte locuri. Ma refer la indicatoarele de strada care sunt "a la Paris"...o jena.

Cristina Sabau 10/03/2015 09:41

La nivel vizual, e o incercare de a curata vizualul stradal. La nivel, adminstrativ, e din seria (lunga si bine stiuta) de a dirija bani spre lucruri neimportante. Culoarea aleasa este una care defineste, deja, sectorul. Stiu ca parcarile noi de pe bulevard sunt si ele marcate cu aceeasi culoare. Ca totem stradal, ca obiect, este suficient de vizibil in simplitatea lui geometrica. E ca un steag geometrizat.Rosul inchis ajuta privitorulsa citeasca locatia. Nu am inteles de ce se prefera cuvintele intregi in enuntul localizarii: bulevardul si nu prescurtatrea (bine cunoscuta de toti) bd. sau blvd. Mi se pare greoi, mult zgpmot pentru nimic. Mai mult, in economia suprafetei create, coltul ascutit al 'steagului' musca din cimpul dedicat informatiei utile.
Pe cind un proiect de design pentru totemurile sau ce ar fi ele (panourile informative) din statiile ratb? Sunt acelasi cu cele de acum mai bine de jumatate de secol!!!

Vladimir B. 10/03/2015 09:54

Ei bine, acea culoare mie îmi amintește de pereții din cazarme, de tot ce e cazon și anost! Apoi, dacă tot ai pomenit de prescurtări: bd. sau blvd., aici ar fi fost cu atât mai justificată cu cît ai impresia că acest cuvînt devine toponim. Ori prescurtezi, ori scrii pe două rînduri, ori pur și simplu denumirea topografică o caligrafiezi cu alt corp de literă! Așa - riști să creezi confuzia că tot orașul e cucerit de Bulevarde! Și da, acel unghi foarte ascuțit este prea agresiv. În vechile indicatoare de semnalare acest vîrf este înscris în însuși corpul plăcuței, ca într-un chenar, și nu apare așa dur.
Ei, dar pentru stațiile de ratb, probabil, trebuie consultat dl. Ghilduș, care are o veche colaborare cu această instituție nereformată, pierdantă!

Constantin Hostiuc 10/03/2015 07:39

Ai dreptate,monser - asa cum sunt acuma,nu exprima decat cel mult pasiunea Primarelui sau a designerului pentru culorile rapidiste.Si iar ma ingrozesc de banii care s-au scurs - pe studiul de utilitate sau de fundamentare, pe concept,basca pe strangerea semnelor existente inainte si pe aruncarea ori depozitarea lor undeva.Dupa care bani pentru materialele propriu-zise, pentru procesul pictarii in sine, pentru transport si pentru amplasare - e, ce suma frumusica se aduna! Iar daca cineva acum i-ar da in judecata pentru ratarea operatiunii,amenzile ar fi platite tot din banii nostri, ca oamenii "a muncitara, trebuie platiti",iara comisioanele ori para-ndaratul trebuie recoltat. Si nu,nu e vorba de exagerare - marile averi se aduna din furturi mici sau din procente mici (cel mai bine platit designer din lume nu e cel care a facut Burj-al-arab,ci acela care a oferit gratis guvernului american aparatele de taxat din parcari,cu conditia ca pentru un timp delta t, el sa primeasca,de la fiecare parcare,un mini-procent;si uite-asa i s-au aduna tsute de milioane la tescherea). E clar ca designerul e cel mult mediocru,pentru ca la nivel de imagine destinata publicului,trebuie aplicata mai mult sau mai putin regula contrastelor cromatice pe care o vezi la semnele de circulatie. Contrastul e slab, corpul de litera e mai curand mic (ce vede un batran dela vreo 20 de metri?),iar ca stil al fontului,e departe de litera rotunda si clara care se citeste instantaneu; mai adaug imprecizia informatiei = "bulevard"e scris absolut identic cu numele strazii, de unde posibile confuzii. Cam asta se intampla cand "politistii sunt bucatari, bancherii sunt greci", administrator sau Primar de urbe e un fost ins cu probleme elementare de gramatica, exprimare, decenta publica - vezi Vanghelie,Piedone,Oprescu (maxim smen,incompetenta groasa). Despre aplecarea spre cultura sau arta ce sa mai intrebi ipochimenii? Iti faci o cruce si treci mai departe...

Vladimir B. 10/03/2015 09:48

Am răscolit site-ul primăriei sectorului 3, în căutarea unei info despre această nouă ispravă a celor din brava conduire a sectorului...În zadar! Așa ceva nu există. Pentru că astfel de chestiuni nu sunt în folosul comunității, ci spre plăcerea produsă de risipirea banilor publici...
Nu mai vorbim că o astfel de operațiune trebuia, poate, supusă unei discuții în rîndul celor care vor beneficia de această signalectivă...Suntem cîrcătași, probabil, dar am învățat un lucru în ulrimele două decenii, că banii publici nu pot fi cheltuiți fără știrea acestui ”public” plătitor de taxe, impozite, danii către statul hrăpăreț!