Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

2 mars 2015 1 02 /03 /mars /2015 21:28
Sunet, zgomot, muzică...tăceri

Desigur, că orice întîlnire cu muzica nouă este o provocare. Este o provocare, pentru că e o confruntare cu necunoscutul, neauzitul, nebănuitul. Osip Mandelștam spune undeva, că pictura este într-o măsură mai mare un fenomen al secreției lăuntrice, decît al apercepției, adică al unei cunoașteri exterioare. Cred că această definiție se potrivește și muzicii compuse de Christian Wallumrød, interpretate împreună cu ansamblul său.

În această seară grupul lui Wallumrød a concertat la București, în Sala Media a Teatrului Național. Trebuie să recunosc că muzica jazz venită din țările scandinave nu este o noutate pentru noi, dimpotrivă - a devenit un fenomen ”de-al casei”, datorită unui cerc de entuziaști, care de ceva vreme se zbat la modul cel mai serios ca scena Nordului să poposească cît mai des pe meleagurile noastre ( Andante, GreenHours, Jazz Fan Rising), iar acest lucru este încîntător, pentru că la acest capitol stăm cel mai bine, în comparație cu toți vecinii noștri geografici! Nici măcar în gazo-petroliera Rusie nu se petrec atîtea evenimente jazzistice, de această factură.

Ei bine, iată componența celor care ne-au încîntat cu un concert inedit, pur acustic, fără nicio amplificare, cu o stereofonie de neuitat: Christian Wallumrød, pian, armoniu, Eivind Lønning, trompetă, Tove Törngren, violoncel, Espen Reinertsen, saxofon, Per Oddvar Johansen, percuție, vibrafon. Acesta din urmă a mai fost la București, cînd l-a acompaniat pe pianistul Helge Lien, într-un minunat recital la Centrul Cultural Francez, în ianuarie a anului în care ne aflăm.

Ca și critic, precum și analist al fenomenelor contemporane, muzica lui Wallumrød este subsumabilă, cred, perfect pulsațiilor artei actuale, și se pretează oricărui proiect de expresie vizuală, pentru că ceea ce fac pe scenă muzicienii care formează acest grup nu este doar muzică, ci și gestică, mișcare scenică, improvizație corporală, mimică, expresie fiziognomică și gestuală - performance și body art prin excelență. Sincope, semitonuri, pauze și cavalcade de sunete adiționale se articulează într-o arhitectură complexă, ascensională și descendentă, variabilă; într-o anumită privință muzica lor este echivalentul sonor al celebrei realizări arhitecturale Turning Torso din Malmö. Devine limpede că Nordul are o nouă sensibilitate, una foarte aparte, care se manifestă pe mai multe planuri, dar acestea se întrepătrund, se corelează, se ”altoiesc” într-o simbioză, în cazul dat sonoră, care i-a dat unui specialist italian în curentele muzicale, Luca Vitali, să-și intituleze o carte - Il suono del Nord, în care analizează pentru prima oară în cultura italiană fenomenul muzicii noi și a jazzului scandinav.

Wallumrød este una dintre personalitățile proieminente ale acestui fenomen, care a dăruit lumii muzicale nume sonore precum cele ale unor: Jan Garbarek, Arve Henriksen, Arild Andersen, Nils Petter Molvær, Sidsel Endresen, Bugge Wesseltoft, Håkon Kornstad, Trygve Seim, Sinikka Langeland, Anders Jormin - pentru a enumera doar numele cele mai sonore, iar lista asta ar putea fi mult mai lungă.

Ce are deosebit un concert marca Christian Wallumrød? Cred că mai presus de orice, este o muzică foarte elaborată, este o muzică ce se întemeiază pe contraste, pe contrapuncte și armonii inedite, melosul acesta te pune la încercare, pentru că te pune față în față cu acea ”secreție lăuntrică”, despre care am pomenit mai sus, de altă și înaltă intensitate și vibrație, decît cu cele cu care eram deja obișnuiți!

A fost un concert despre care se va scrie așa: am fost acolo, pentru că nu puteam lipsi de la întruchiparea unui astfel de fenomen muzical. Cîndva, cifrul acestei muzici va mărturisi cu vîrf de măsura despre spiritualitatea timpului pe care l-am trăit...Nu e o judecată valorică sau de altă natură. E doar o constatare.

Un interviu cu Wallumrød poate fi cetit aici.

Foto: © vladimir bulat, 2015. (imaginile se pot mări, dacă se palpează epiderma lor)

Sunet, zgomot, muzică...tăceri
Partager cet article
Repost0

commentaires