Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

9 avril 2015 4 09 /04 /avril /2015 10:30
foto © vladimir bulat

foto © vladimir bulat

dar este ceva imposibil de egalat, prin bogăția gustui! E o simplă salată. În care am pus de-a valma și crudități și fiertură și murătură. 

Prin urmare, ce ne putem permite să mîncăm în această* zi, în care Apostolilor li s-a dat Hrana cea spre nemurire? Asta în cazul în care nu ajunăm. Adică, nu ținem post negru. Unii se învrednicesc să se nevoiască în acest fel, prin ajutor de Sus. 

Propun celor mai slabi dintre noi, în rîndul cărora mă număr și eu, să-și pregătească această salată din cîteva elemente naturale minunate. Am fiert o sfeclă, cu coajă cu tot. Am lăsat coaja și cînd am tăiat-o mărunt, făcută cuburi ca pentru vinigreta rusească (spun rusească, pentru că la noi vinigreta este ceva cu pește, și fără sfeclă). După care am adăogat o gogonea mai mică ca dimensiuni decît sfecla. Adăogat pe urmă semințe de floarea soarelui, crude, apoi am tocat mult pătrunjel verde, de seră din păcate. În cele din urmă au venit: uleiul de măsline, oțetul balsamic de Modena, sarea de Himalaya, enibaharul proaspăt tocat. Amestecate sumar toate acestea au declanșat în gură un evantai de gusturi și arome. Sfecla a evocat gama de minerale ale unui terroir neștiut, gogoneaua a adus cu sine jelania unei pătlăgele neajunse la maturitate, și sucombate în moarea** care a conservat-o pînă în acest moment. Este adevărat că nu există încă pătrunjel de grădină, iar asta mi-a evocat mărturia lui Confucius, care ne amintește că în China epocii sale era interzisă prin lege vînzarea fructelor culese în afara sezonului (de la Guido Ceronetti cetire), dar păcatele sunt multe, iară acesta poate fi mărturist oricînd, în zilele noastre. Semințele de floarea-soarelui (bulgărești) mi-au adus o fărîmă din energia solară în farfurie, potolită nițel de oțetul cel îndelung macerat după o rețetă străveche, pe care numai cei de la Modena o mai știu. Iar uleiul de olive e dintre cele mai bune, adus de la o oloiniță a unor hedoniști care cu greu mai dau și altora din cantitatea pe care o presează pentru un cerc restrîns...Despre cele din urmă ingrediente, sarea de Himalaya și enibaharul, nici nu mai amintesc pentru că e ceva ce ține de înălțimi amețitoare. Se poate mînca și cu pîine, dar neagră să fie! Eu am avut una cu chimen. (Nota bene: Atenție mereu la pîine, pentru că vechea tradiție a avut mult de furcă pe seama ei, și multe dureri de cap, dezghiocînd pe multe fețe cearta dintre azimă și pîine. Azi, totul s-a industrializat, și mai ales drojdiile care ne omoară metabolismul). 

Ingrediente binecuvîntate pentru o salată minunată, pregătită pentru o zi unică, care pe unii îi transformă complet, și îi așează în Rai. Acest Rai poate începe chiar dintr-o farfurie cu mîncare frugală. Căci, știm, că ceea ce e cu neputință la oameni, e cu putință oricînd la Dumnezeu. Este important să nu ne orbească rațiunea, să nu ne abandoneze discernămîntul, nici rugăciunea să nu slăbească, nici cînd dormim.

 

Numquid spiritus ieiunio marcet? (Petroniu)= Oare spiritul slăbește prin post?

 

* facem referire la atemporalitatea istoriei hristice, și la faptul că Hristos e viu, și e mereu în mijlocul nostru. Cine nu are acest sistem de referință, cu ascuțișul în Dumnezeu, poate să surîdă sau pur și simplu să nu cetească aceste nevrednice rînduri.

** pentru cine nu știe cuvîntul, este sinonimul pentru saramura sau zeama în care se conservă murăturile, făcută din apă, sare și oțet cu mirodenii, verdețuri etc.

Partager cet article

Repost0

commentaires