Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

3 juin 2015 3 03 /06 /juin /2015 15:38

Nu am știut despre el nimic. Până nu i-am descoperit mormîntul. Din întîmplare. Dar ceea ce am văzut - m-a încîntat. E, poate, dintre cele mai cuviincioase locuri de veci din Cimitirul Central din Chișinău. Pentru că și biografia sa spune, că Gheorghe I. Cozub a fost un om cuviincios, de onoare și un adevărat și creator oenolog, cel care e responsabil de multe bijuterii bahice moldovenești. A fost printre victimele așa-zisei perioade a restructurării sistemului sovietic (campania anti-antialcoolică, care a debutat în mai 1985), înainte ca acesta să se fi prăbușit cu totul, spre a nu mai fi...

Monumentul funerar este din marmoră neagră, în care e cioplit chipul celui trecut din această lume, precum și un butaș de viță-de-vie. 

Gheorghe I. Cozub este cel care a dus faima vinului Xeres (Xérès) pe noi culmi, și a făcut ca despre acest vin să se vorbească pe plan internațional, conferindu-i noi și neașteptate valențe, față de cel spaniol, originar. Acum vinurile Xeres de Ialoveni sunt un brand în sine. Recunoscut internațional. Și existența acestuia o datorăm celui care a fost maestrul-oenolog, Gheorghe I. Cozub (1937-2009).

Mormîntul lui Gheorghe Cozub. foto: © vladimir bulat, 2015.

Mormîntul lui Gheorghe Cozub. foto: © vladimir bulat, 2015.

Epitaful e gravat în limba rusă. Acesta rezumă esența existenței acestui om, despre care moldovenii știu puține. Dar ar trebui să știe - pentru a-i cinsti memoria, opera și viața bogată pe care a trăit-o, plină de demnitate, profesionalism, dăruire și iubire pentru vița-de-vie, și toate splendorile ce se pot rafina din mustul ei unic. 

Tălmăcirea de pe acest epitafiu ar suna astfel:

 

Să umplem cupa cu sucul viței,

pînă arșița e încă de răsărit ascunsă,

Tu spui, că vinul e amar? În el e tăinuit - 

Adevărul.  Acesta este amar oricînd.

Partager cet article
Repost0

commentaires