Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

17 novembre 2015 2 17 /11 /novembre /2015 23:29
© vladimir bulat, noiembrie, 2015. David Grossman și traducătoarea a trei cărți ale sale în limba română, Ioana Petridean.

© vladimir bulat, noiembrie, 2015. David Grossman și traducătoarea a trei cărți ale sale în limba română, Ioana Petridean.

 - Asta a afirmat scriitorul israilean David Grossman la finalul întîlnirii sale cu cetitorii, de la Muzeul Țăranului Român. A spus că nu crede în a „doua șansă”, în lumea de dincolo, în Rai sau în Iad. Viața lui este doar asta, cea pe care o trăiește, și nu există o altă lume, cea veșnică, în care să creadă, și să se raporteze la ea. Mie personal mi se pare înfricoșător...avînd faima pe care o are, și canalul de vizibilitate pe care-l posedă, să le irosească în acest chip, unilateral! Grav, și foarte grav a fost că publicul nostru a aplaudat frenetic la afirmarea răspicată a ateismului. Mi s-a confirmat o dată în plus - cît de depeizat este intelectualul, și cît de false sunt, de fapt, pacifismul și dorința de concordie a unor astfel de indivizi, cum e și David Grossman (nu e singurul în lumea lor! Amos Oz e și el un ateu declarat*). Grossman crede în pacea și prietenia cu Palestina. Foarte frumos, se poate spune, dar știe și el la fel de bine că e vorba de iluzii, fantezii & frisoane paradisiace...Israelul nu dorește asta. „Pămîntul Făgăduinței” nu va ceda nici o iotă în favoarea palestinienilor, altfel de s-a fi ridicat acel zid de beton de 8 metri? Prin urmare, NU poți crede în pacea lumii, lăsîndu-L pe Dumnezeu în afara ecuației. Fără El aceste eufemisme,  și „iubiri fraterne” nu sunt decît sporturi ale minții, de scurtă durată.

Păcat, că David Grossman nu a învățat mare lucru după moartea fiului său Uri, în 2006...decimat în tancul în care se afla, de artileria Hezbollah. Chiar intelectualii nu cred decît în puterea magică a propriilor cuvinte, idei, în vraja imaginației și a companiei cu oamenii deștepți, dar necredincioși? Ateismul e morbul pe care l-au inventat-o chiar evreii...poporul ales a lui Dumnezeu. Asta le e revolta, sila, oftica, îmbufnarea & nepăsarea, masochismul la care ei înșiși se supun. 

* a se vedea în acest sens, cartea-confesiune, Evreii și cuvintele, apărută recent.  

Partager cet article
Repost0

commentaires

adrian G 21/11/2015 06:51

Salata literatura- religie si situatia conflictuala in Israel nu erau scopul dezbaterii de la Bucuresti. Omul are vederi de stanga , dar scrisul sau e arta , nu politica.

Vladimir B. 21/11/2015 07:50

@Adrian,

cum poți separa perspectiva esteticului de implicarea sufletească, duhovnicească? Cum sufletul nostru poate să nu participe la luarea unor de decizii sau structurarea unor forme culturale? Cine este atunci responsabil de gustul nostru, de simțul măsurii, de tact și structura operelor noastre? Aici ajungem din nou la acel ab ovo, cine a fost întîi, oul sau găina? În cazul lui Grossman, propria lui sfîșiere și mizantropie se proiectează exact asupra operei, asupra personajelor sale, ca un multi-alter-ego personal...
TREBUIE să se știe că sunt un atentic admirator al operei literare a lui Grossman, dar nu îi împărtășeșsc nici stîngismul militant, nici ateismul contagios.

Vladimir B. 20/11/2015 09:00

Există și un astfel punct de vedere, pacifist...

http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/david-grossman-la-bucure-ti-despre-c-r-i-politic-i-apatie

Vera P. 18/11/2015 12:03

Poate ca in acest context se potriveste acest expozeu:
http://www.contributors.ro/editorial/despre-rostul-duhovnicesc-al-mor%C8%9Bii-naprasnice/