Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

12 novembre 2015 4 12 /11 /novembre /2015 12:29
„Mulțumesc, maître Bosch”

Fosta mea colegă, artistă prin excelență, nu încetează să mă suprindă cu fiecare proiect expozițional pe care-l propune publicului...

Acum, vine cu o nouă bombă, la a cărei „detonare” recomand să asiste cît mai multă lume! Că e de bine...Mulțumesc, maître Bosch”.

 

UPDATE: 14.11.

Primesc azi vestea tristă că, printr-un apel telefonic, Marilenei Murariu i s-a refuzat deschiderea acestei expoziții, pe motiv că: „armata nu face propagandă politică”!

De acord, cu propaganda, pe care NU trebuie să o facă armata, dar oare propagandă se cheamă stilul pamfletar-ironic al picturii Marilenei Murariu, care și-a conceput astfel cel puțin afișul? Cel puțin mie - reproducerea acestei lucrări îmi sugerează o amară ilustrare a propriului travaliu artistic sub patru președinți ai ROmâniei post-colonialist sovietice, înfățișați pe fundalul flamurii purpurii, aceleiași pe care, cîndva, erau înscenate chipurile lui Marx, Enghels, Lenin și Stalin, iar autoportretul artistei de e decît un decalc după Muncitoarea epocii realist-socialiste. Sau, poate, după emblematicul tablou al lui Rosenthal, Libertatea rupîndu-și cătușele pe Cîmpia Libertății. E, în esență, o ironie pășunist-pacifist-meditativă asupra propriei condiții de artist, de mamă, de expert de artă - într-o Românie dinamică, descreierată, confuză, mustind de falsuri, incompetență etc; o Românie care după fiece pas făcut înainte, reface iute traseul mergînd cu spatele îndărăt.

Aici e o atmosferă vizuală irigată de rîuri semantice ce se trag din Bohumil Hrabal, Castaneda, Aflred Jarry, patafizică, și mai ales dintr-un sănătos umor moldovenesc, de Hîrlău în cazul Marilenei. Un mix cultural pe care Cercul Militar l-a ratat, din cauza obtuzității, prostiei și lipsei de tangențe cu realitatea multiplă a lumii de azi!

Expoziția se va deschide, totuși, în vila minunată pe care o deține acum Galeria Gold ART, în aceeași zi, la ora 19, în Intrarea I.L.Caragiale nr. 1, la jumătatea drumului între strada Batiștei și Thomas Masaryk. Totul, precum se vede, e o referință culturală, topografie mentală, nu „propagandă politică”, domnilor ofițeri de la Casa Armatei!

Posibil, numele miterios al lui Hieronymus Bosch, din titlul l-ați fi confundat cu cel al lui Iohannis Klaus? În definitiv, aceasta nu este cenzură, ci o cezură în mintea celor care au decis că: armata nu face propagandă politică”! Arta autentică însă, are o altă disciplină, și tocmai asta o face vivace, concurențială, liberă, neschimonisită de inerții și caducitate. Și mai ales nu poate fi anulată printr-un apel telefonic...   

Mulțimim, Marilena, că ne-ai reamintit despre asta! E foarte oportun - în acest moment.    

„Mulțumesc, maître Bosch”

Partager cet article

Repost0

commentaires