Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

7 décembre 2015 1 07 /12 /décembre /2015 11:31

Multă lume a adoptat substantivul xerox ca fiind sinonim cu focopiatorul, iar a xeroxa e deja un verb, intrat în uzul limbii române recente. Lumea multiplicării a pulverizat și limba, a făcut-o tirajabilă, xeroxabilă. De acord, un parazit verbal nu poate coroda temeiurile lingistice ale instrumentului verbal de comunicare dintre oameni. Și totuși, cînd a început procesul de multiplicare a textului, pe altă cale decît cea a copierii de mînă? Se poate crede că acesta a debutat simultan cu inventarea tiparniței, dar tiparnița utiliza litere metalice, se folosea de un procedeu tehnic anevoios, costisitor și îndelungat...Nu pot afirma că am găsit neapărat pe strămoșul focopiatorului de azi, dar cred că acesta fost fie mimeograful, fie -  hectograful. Acest aparat permitea reproducerea unui număr nelimitat de copii a unor documente și acte scrise de mînă sau dactilografiate.  

Acum ceva vreme (2013), lucrînd într-o arhivă dintr-o țară îndepăratată, în unul din dosarele administrative, care conțineau diverse documente legate de activitățile de edificare a statuilor și monumentelor, am dat peste o pagină publicitară, care invita instituțiile publice să procure un dekegraf, produs de firma lui Gherman D.Kleiman din Leningrad. Pagina, datată cu 30 iunie 1925, afirmă că o bandă gedekagrafică de acest fel poate reproduce pînă la 150 de copii foarte clare, și că este absolut indispensabilă într-o cancelarie unde e nevoie de multe copii, iar personalul care să le scrie de mînă este puțin, adică insuficient...

Și cînd te gîndești că în ultimii 90 de ani s-a renunțat complet la scrisul de mînă, dar și la multiplicarea acestuia, din singurul motiv, că acesta a devenit o simplă amprentă a pixelilor. Istoria tiparului s-a sfîrșit, era digitală a substituit totul! Credeți că modul nostru de a gîndi nu a suferit metamorfoze? Amprenta grasă de cerneală sau tuș s-a preschimbat într-o aglomerație de puncte infinitezimale, evanescente.    

foto: © vladimir bulat, Aprilie, 2013

foto: © vladimir bulat, Aprilie, 2013

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat
commenter cet article

commentaires