Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

12 mars 2016 6 12 /03 /mars /2016 10:32

Deja, cred, se poate afirma că vocea cea mai de neuitat a anului, o vom auzi în seara zilei de 31 martie, în biserica Luterană din București (în cadrul lui jazz in church festival- ediția a IV-a), fără a uita să menționez, că Simin Tander a cîntat anul trecut la Cluj-Napoca, împreună cu Tord Gustavsen, în cadrul Festivalului de film: TIFF.

Acum cei doi vin în capitală, alături de bateristul Jerle Vespestad. Albumul lor, what was said a apărut deja la ECM, astfel că minunata cîntăreață cu rădăcini afganeze își face debutul la cea mai curajoasă & revoluționară casă de discuri din lume. Am scris de nenumărate ori, pe blog și în reviste despre această mașinărie de creat/modelat gusturi & mode muzicale, care are în spate un adevărat artist: Manfred Eicher. Inutil să mai spun că imaginea, iconicul, este „motorul” care modelează sunetul (implicit, muzica) din pespectiva acestui providențial producător. Dacă privim preistoria, debutată în 1969, a acestui fenomen, vom vedea însă că vocea umană nu era punctul forte al acestei case de discuri. Deși la facerea lumii a fost întîi vocea, care a pronunțat Cuvîntul, instrumentele muzicale au venit apoi, mult mai tîrziu. Tensiunea aceasta este mereu prezentă în cele mai elevate producții ale ECM.    

foto: © Øyvind hjelmen/ecmrecords

foto: © Øyvind hjelmen/ecmrecords

Simin Tander nu numai că debutează admirabil acum la ECM, dar și vine să se alăture prin creativitate & potențial vocalistic, într-o perspectivă pe care urmează treptat să o descoperim, fenomenalei cîntărețe americane, Meredith Monk, cea care a deschis practic calea unor talente unice, în special feminine, pentru universul ECM. Simin nu are deocamdată clocotul și verva improvizatorică a marii sale predecesoare, posedă în schimb un timbru nativ, pur și colosal, pe care-l varsă în versuri tandre, poliglote, și are șansa cu trecerea anilor să distileze filosofia și ritmica vocală spre profunzimi încă nebănuite. Pariez pe talentul ei. 

Vocea proteică a celei pe care o vom asculta în biserica luterană este capabilă să sensibilizeze și cele mai rugoase & pretențioase sensibilități, pentru că izvorăște dintr-o sursă curată, sinceră, autentică, cultivată.        

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat
commenter cet article

commentaires