Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

24 mai 2016 2 24 /05 /mai /2016 22:15
foto © sergiu chihaia

foto © sergiu chihaia

Acum cîteva zile Sergiu Chihaia mi-a solicitat un text compact despre proiectul său Locașuri, din care o parte am văzut în minunatul loc de dialog cultural - Seneca-Anticafe.  Am ezitat, m-am perpelit, am dormit. După care m-am trezit ca ars, și am scris dintr-o respirație rîndurile de mai jos. Expoziția cu titlul de mai sus poate fi văzută la Black Cube Concept a galeriei Galateca, din București. 

 

 

Мой адрес не дом и не улица,
мой адрес - Советский Союз...* 
cîntec sovietic

Întreaga mea copilărie, apoi și adolescență, sovietice amîndouă, au fost marcate de prezența obiectelor din papier-maché. La școală, la cercul de creativitate, acasă, în vizită, în vacanță – copii făceau obiecte bricolate în această tehnică, nu trebuia să ai la îndemînă decît hîrtie și clei. Minimalism pur. O sărăcie de resurse care crea o lume. Ziare, carton, mucava, mape de hîrtie colorată, carioci, constituiau arsenalul copilului creativ din fosta URSS. Miza era g e o g r a f i a, prin intermediul hîrtiei călătoreai, zideai, luptai, cucereai, izbîndeai, te bucurai. 
De aceea nu e, poate deloc întîmplător că Locașurile din hîrtie au apărut în opera lui Sergiu Chihaia, un copil teribil născut pe ruinele acelui imperiu dispărut, cel care, în joacă, a voit să imagineze pentru copiii săi, născuți în plin capitalism global – un Palat de gheață. 

Geografia de altădată plodește azi, din plin, imaginația și multiplicația de tip Disney, devenind o poveste, poate, mult mai prolifică prin culori, forme, configurații, năstrușnicie, curaj... Dar a rămas acel inconturnabil papier-maché, tehnică vetustă, pe care Chihaia parcă o reînvie, plin de curaj, de data asta cu carcase din sîrmă, construind arhitecturi zvelte, colturoase, elegante, lacustre, de un alb imaculat, precum sunt zînele (mai mult decît terestre!), ce urmează a se sălășlui în ele. Moda și arhitectura își dau mîna, spre a țintui incomensurabila geografie...spre a o lua în posesie definitivă. Sergiu Chihaia imaginează această paradigmă.

Adresa mea nu e o casă, nici stradă cu număr, adresa mea este URSS...

Partager cet article
Repost0

commentaires