Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

4 juin 2016 6 04 /06 /juin /2016 15:45
foto © vladimir bulat

foto © vladimir bulat

Cartea aceasta s-a născut dintr-un reportaj publicat în Vanity Fair, de jurnalistul Maximillian Potter. Raportul lui Maximillian pentru publicul american a pornit de la povestea sumbră prin care a trecut proprietarul celei mai scumpe plantații oenologice din lume: Domaine de la Romanée-Conti (DRC). Acesta a primit o scrisoarea anonimă, prin care i se comunica inerenta distrugere a celebrei vii, dacă Monsieur Aubert de Villaine - actualul moștenitor al domeniului - nu va plăti suma de un milion de euro, astfel „aurul roșu” al Burgundiei va fi salvat...ce poate fi mai dramatic pentru lumea vinului exclusiv, decît să rămînă orfană, fără acel 1% magic din care se face cel mai scump vin din lume?

Povestea este cu adevărat fascinantă, și nu trebuie povestită. Trebuie parcursă de fiecare cetitor în parte, individual, egoist, pe cont propriu. Tocmai pentru că acest volum a prilejuit autorului său să reconstitui aidoma unui arheolog istoria acestei podgorii, a persoanelor și personalităților care au avut tangențe cu ea, și se pare că Romanée-Conti se înrudește cu istoria Franței înseși. Mai mult, Potter povestește pe larg, în termeni oenologici specifici, ce-nseamnă acest terroir, și aceste les cuveries care fac faima Burgundiei, și a întregii lumi viticole franceze.

Cartea lui Maximillian Potter a apărut în luna iulie a anului 20014, și este un omagiu adus misticismului autentic (poate fi unul impur?) al artei vinului. Minunat este să consemnez că alături de foarte promițătoarea colecție In Vino Veritas a editurii Baroque Books & Arts, iată că și editura Publica își aduce foarte seriosul aport în promovarea culturii vinului în țara noastră. Umbre în vie va fi, cred, o carte discutată, comentată, savurată, cetită cu creionul în mînă, pentru că mai presus de orice este o foarte savuroasă poveste, o carte foarte bine scrisă & documentată. E un ghid instructiv, profund intelectual spre o lume în care simplii muritori nu au acces. În ultimă instanță,  face o punte spre ceva la care unii visează, și doar unii ajung să-l și savureze!

Bernard Pivot, în al său Dicționar din dragoste din Vin, răspunde el însuși unei întrebări pe care o adresa invitaților săi în emisiunea Bouillon de culture: „În ce plantă s-au animal v-ar plăcea să vă reîncarnați?” -  „Într-un butaș de Romanée-Conti”.

Rațiunile pentru care Pivot are și își declară public o astfel de dorință, ni le explică cu lux de amănunte americanul Maximillian Potter...în Umbre în vie, care prezintă adevărata poveste. Este și declarația unei fascinații de multe decenii, pe care o au oamenii din Lumea Nouă față de arta vinului francez...  

Partager cet article
Repost0

commentaires

mona 06/06/2016 09:45

Mulțumesc pentru recomandare, dragă Vladimir. O voi citi și comenta.

Vladimir Bulat 07/06/2016 20:16

@Mona, dragă,
ai bine punctat: ce poate fi turnat în pahare, cînd vorbești despre licorile ce poartă marca Romanée-Conti?
Poate un Chateau Cheval Blanc?
Mda, de cele mai multe ori traducerile lasă mult de dorit...uite, Baroque Books și-au luat consultanți din sfera cunoscătorilor, care să facă revizia textelor.
Să sperăm că „Shadows in the Vineyard” - a beneficiat de o bună haină în limba română. Mie mi s-a părut că textul a „curs”...poate nici autorul nu e prea specializat, iar faptul că Maximillian Potter și-a scris cartea în „duhul” noului jurnalism, o afce cu atît mai captivantă.
Deci, la o bună și folositoare lectură, aștept!

mona 07/06/2016 16:49

Ce-i drept, cartea ar fi meritat o lansare cu degustare. Mă întreb însă ce vin ar fi putut pune în pahare ca să vorbească despre Romanee Conti. Nuu l-am primit spre recenzare, îl voi cumpăra, așa voi putea spune ce vreau despre ea. Mă tem de traducerile din ce în ce mai slăbuțe din engleză. "Curioasa lume a vinului" de exemplu, are niste pasaje de tot hazul...

Vladimir B. 06/06/2016 16:18

@Mona, dragă - cu plăcere constat că apar tot mai multe cărți pe această temă! Cărți de calitate. Care ar trebui să provoace dezbateri, lansări cu degustări de vinuri...
Voi aștepta cu interes comentariul tău la acest volum.
Sper cei de la Publica să ți-l pună la dispoziție, spre recenzare.
Eu - l-am cumpărat, cum era și firesc...