Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

11 juin 2018 1 11 /06 /juin /2018 12:01

Cei trei „titani”, și limitele sculpturii actuale; unde se încheie funcția ilustrativă a acesteia, și începe expresia ei idiomatică...

Poate că grupul acesta statuar, văzut în iunie la Muzeul Națíonal al Literaturii Române, oferă prilejul unei discuții în jurul enunțurilor formulate mai sus!

@vladimir bulat@ochiul de veghe, 2018

@vladimir bulat@ochiul de veghe, 2018

și pentru că cele de mine formulate au trezit un vu ecou în rîndurile comunității internautice, m-am gîndit că nu e bine să se piardă aceste formulări, păreri, alegațiuni,

Comments
 
Dorin Danila Un gest gratuit ,doar pentru originalitate o malformatie nu insemna neaparat interpretare .
 
Vladimir Bulat Dorin Danila: întru totul de acord! orice formă de de-deformare, de dragul doar a expresivității, fără a recurge la o gîndire organică a gestului, sensului, „inedit” care devine scop în sine - este sortită eșecului, maculării per se!
 
 
Alexandru Skultéty Vladimir Bulat Distins domn Vladimir Bulat, cu îngăduința dumneavoastră, vă propun un allegro ma non troppo...
 
 
Alexandru Skultéty Față de monstruozitățile cu albine moarte...
 
 
Cosmina Dragomir In general e corecta observatia, insa nu e cazul acestri lucrari.
 
 
 
Vladimir Bulat Alexandru Skultéty: să fie pace-n lume!
 
 
Vladimir Bulat Cosmina Dragomir: care observație, la care dintre acestea te referi, că multe s-au mai perindat sub această postare, de dimineață, apar și tot apar, pînă reușesc să revăd ce se mai întîmplă pe acest cîmp?!
 
 
 
Alexandru Skultéty Să fie pace! Din toate punctele de vedere! Aveți mare dreptate!
 
 
Cosmina Dragomir Vladimir, comentariul-de-bază al d-lui Dorin. La care m-am băgat cu replay :)
 
 
Vladimir Bulat Cosmina Dragomir. observația dlui Dorin Danila - se referă taman la lucrarea cu pricina, iar eu sunt în asentimentul dumnealui!
 
 
Cosmina Dragomir Am înțeles asta. Admit că între artiști va exista mereu și judecata de gust. :)
 
 
Vladimir Bulat dragă Cosmina, și nu doar de gust! sunt multe de discutat despre felul în care artiștii se percep între ei! acum însă e despre altceva...
 
@vladimir bulat@ochiul de veghe, 2018

@vladimir bulat@ochiul de veghe, 2018

 
 
Ciprian N. Isac Artistul în discuție nu vrea să dovedească originalitate acum. A avut-o întotdeauna. E suficient să-i știi lucrările de grafică să înțelegi și sculpturile. E suficient să-i știi sculpturile mai vechi ca să-i vezi demersul și intențiile. N-a fost gratuit niciodată. Poți spune ce vrei despre Mircia Dumitrescu, dar nu că ar scăpa o formă, un gest din mână de dragul originalității.
 
 
 
Vladimir Bulat Ciprian N. Isac: vezi? asta e genunea contextualizării...eu nu știam cine este autorul. am aflat acum! dar asta nu schimbă datele problemei; chipurile le-am recunoscut ale cui sunt, dar trupurile le găsesc caricaturizate, blege, ca pe niște rufe puse la uscat...
 
Ciprian N. Isac În mod sigur asta a fost intenția. De aici încolo se poate porni discuția. Nicidecum de la "Un gest gratuit, doar pentru originalitate o malformatie nu insemna neaparat interpretare". Coment pe care l-ai răsplătit imediat cu o inimioară :)
 
 
Vladimir Bulat exact, pentru că sunt în asentimentul comentatorului! și da, sigur că asta a fost intenția! n-am nicio îndoială...cred cu tărie, că în cazul plantelor putem „fantasma” oricît, poetic, metaforic, alegoric...dar cînd vorbim de oameni - nițică grijă de cum îi reprezentăm, nu strică! repet: originalitatea nu e un scop în sine...decît atunci cînd vrei să atragi cu orice preț aplauzele, atenția, laurii...care se ofilesc)
 
 
Dion Yonesko Ma intereseaza in primul rand cine este personajul reprezentat si apoi putem discuta despre manierismul interpretarii. Deci, pe cine reprezinta ansamblul statuar? Mie imi place abordarea stilistic-vizuala, indiferent care este personajul. Daca este Bacovia, cred ca este excelent. Daca s-a dorit a fi Sadoveanu, e cu totul altceva....
 
 
Vladimir Bulat cioran-eliade-ionescu...
 
 
Dion Yonesko In cazul acesta gasesc multe alte deficiente de expresie vizuala decat de stilistica rerezentativa.
 
 
 
Dorin Danila Nu discutam cv -ul domnului profesor ci doar ceea ce vedem. Daca portretele au identitatea personajelor recognoscibila restul vorba lui Bulat , rufe la uscat . miinile sub forma de lopeti , corpurile chinuite de o necunoscuta interventie extraterestra ...See more
 
 
Ciprian N. Isac Profunzimea personajelor nu vine din trupurile lor. Da, corpurile lor erau chinuite de alcool, fumat, insomnii, depresii. Se știe că toți fumau în draci iar dintre cei trei poate doar Eliade să nu fi avut probleme cu alcoolul. Prin urmare, da, spuneți-le rufe la uscat, nu mă deranjează. Niciunul dintre ei nu și-a îngrijit trupul, hainele erau numai cute, rufe la uscat pe osaturi uscate și ele...
 
 
Dorin Danila Domnule , dar noi avem in fata un grup statuar din bronz care sigur nu dorea sa arate degradarea corpului acestor titani .
 
Dorin Danila Caricatura este o reprezentare intenționat amplificată sau deformată, de obicei grotescă, prin exagerarea unor trăsături caracteristice ale înfățișării fizice sau ale caracterului unei persoane (chip, trup, caracteristici morale sau psihice), sau a une...See more
 
 
Ciprian N. Isac Dorin Danila De ce nu? Hotărâm noi ce a vrut sculptorul să arate? Putea să aibă orice discurs vis-a-vis de aceste personaje. Cel ales e chiar just: oamennii ăștia nu erau niște bărbați bine la trup. Repet, reprezentarea nu e întâmplătoare. Adică cum? "Sigur nu s-a dorit asta, așa i-a ieșit." :)
 
Ciprian N. Isac Poți caricaturiza și în scris, care-i problema? De unde limitele astea? Doar că ce avem noi aici nu e caricatură. Mă rog, mă opresc aici. Mai sunt și alte instrumente de percepție, care cred că încep acolo unde nu mai poate Wikipedia.
 
 
Dion Yonesko Exact, Ciprian N. Isac, nici eu nu vad interpretarea drept caricaturala. poate usor giacomettiana, dar nici Giacometti nu a fost un caricaturist.
 
 
Ciprian N. Isac Da, clar. Poate e bine de știut că aceste sculpturi au fost lucrate inițial în lemn. Apoi s-au turnat în bronz. Dacă îți propui monoxilă poți avea niște insuficiențe de ordin tehnic. Anyway, nu cred că dacă l-ar fi reprezentat pe Sadoveanu ar fi rămas în același discurs. Deci cumva pot să înțeleg această abordare.
 
 
Ciprian N. Isac Da chiar, Giacomett ce naiba le subția așa? Sau El Greco. Bolnavi la cap :D
 
 
Dion Yonesko Nu am vazut lucrarea in realitate, aprecierea mea fiind superficiala. Nu am inteles nici unde este ea amplasata. Dintr-o prima vedere, cred ca Cioran este bine realizat si sublimat. In schimb Eliade si Ionescu (si in lipsa unui detaliu portretistic) nu imi par suficient de expresivi si personalizati.
 
 
Dorin Danila Dion Yonesko Nu il comparati pe Giacometti cu aceste statui care sunt inegale ca realizare, ce denota o slaba sustinere a procedeelor sculpturale (autorul nu e sculptor ) Sculpturile lui Giacometti sunt intr-un stil de anatomie prelungita corect c...See more
 
 
Vladimir Bulat Ciprian N. Isac: nu le amesteca chiar pe toate, de-a valma, și el greco, și giacometti; este cel puțin hilar, dacă nu indecent...fiecare avea o motivație bine întemeiată, iar din el greco trebuie să vezi multe picturi de-ale lui, la prado, de pildă, ca...See more
 
 
Ciprian N. Isac Nu am comparat calibrele. Nicidecum. Ar fi și foarte greu, tagma aia e oarecum închisă de mult. Dar să spui că ce face Mircia Dumitrescu e aflare în treabă mi se pare un pic gratuit.
 
 
Ciprian N. Isac Vladimir Bulat Geme orașul ăsta de bronz aiurea, din toate punctele de vedere, nu vede nimeni...În fine!
 
 
Vladimir Bulat le-am luat la rînd, sistematic, nu-ș dacă ai urmărit? de-asta mă ocup de v-o doi anișori, sau mai puțin! iar aflarea în treabă era cu referire la curtea ta, nu la a lui)))
 
 

Ciprian N. Isac Vladimir Bulat Aaaa, ok, curtea mea permite :D Am mai urmărit :)

pictorul Ioan Iacob și criticul literar Bogdan Lefter lîngă sculptura cu pricina @ochiul de veghe, 2018

pictorul Ioan Iacob și criticul literar Bogdan Lefter lîngă sculptura cu pricina @ochiul de veghe, 2018

 
 
Brindusa Mates Stanciu Cu cat vad mai mult ansamblul asta, cu atat mi se contureaza mai clar ideea de intelepciune a acestei lumi...o treime de ganditori macinati de idei si de patimi. Cuvântul Apostolului se potriveste foarte bine aici, cum ca nebunie este in fata lui Dumnezeu intelepciunea lumii acesteia. Cred ca este foarte inspirata lucrarea!
 
 
Ramona Pavel Interesant . În același timp înțelepciunea spre trezire are rostul ei :) ideile lor măcinate trezesc pre mulți din somnul vieții :)
 
 
Brindusa Mates Stanciu Era doar o antiteza cu Treimea Dumnezeu. Au rostul lor, evident. Si eu am calatorit pe drumul vietii cu ei la un moment dat. Nu pot sa spun ca m au trezit, dar la vremea respectiva erau ce - mi trebuia. De trezit, m -a trezit Sf. Ioan Gura de Aur, si aproape nimic din ce stiam nu se potrivea cu ce citem la el. M am zbatut, m am revoltat, de multe ori imi venea sa vomit, dar era efectul exorcizarii.
 
 
Vladimir Bulat Brindusa, cînd tu ceteai pe cei trei, eu îngurgitam din învățăturile Sfîntului Macarie cel mare, și m-am smintit! rău de tot, poate era mai bine să mă apropii de cioran...pe eliade îl studiat pe programa universitară, iar cu teatrul lui ionescu mă amuz...See more
 
 
Brindusa Mates Stanciu Nu stiu daca te-ar fi ajutat sa nu te smintesti. Cred ca daca nu suntem crescuti in spiritul Sf.parinti, oricând i-am citi, ne smintim. Pe la 35 de ani când Dumnezeu m-a pus pe drum si mi-am luat duhovnic am inceput sa citesc Sf.Ioan; nu reuseam sa cit...See more
 
 
Stici Doina scriitorii, poetii la fel ca si artistii plastici sau compozitorii stau in spatele lucrarilor lor, ce percep oamenii- publicul este o impresie asupra operei creatorilor, o interpretare, iar cum arata ce mananca sau cum i-a fost viata autorilor operelor pe care le-a digerat publicul este ceva secundar.
 
Stici Doina ce ofera sculptorul Mircea Dumitrescu privitorilor este o interpretare, o impresie personala, o perceptie materializata asupra creatiei altor trei creatori, nu despre cat de sifonat a fost paltonul lui enescu, sau cat de lungi sau scurte au fost mainile lui cioran "se vorbeste" in sculptura de fata sau ca eliade fuma tigara sau pipa..
 
 
Vladimir Bulat desigur!
 
 
Stici Doina pai...poate fi si desfigurat pina la a nu-l mai putea recunoaste oricare dintre ei sau toti cei trei mari titani ai culturii romane
 
 
Stici Doina este dreptul autorului!.. de altfel, un sculptor bun Dumitrescu, are forta, f.convingator, trebuie vazuta opera lui in ansablu
 
 
 
 
Ramona Pavel Ce puncte de vedere interesante . E dificil să se facă critică în ziua de azi când lucrurile sunt tratate personal. Mie îmi plac statuile , puțin nefinisate de altfel. Vladimir , vroiai sa spui ca se pierde frumusețea formei omenești ?
Știi Cum zicea...See more
 
 
Vladimir Bulat Ramona, putem și nu putem fi de acord cu croce! frumusețea, desigur, e un concept slab, vag și relativ, marcat de subiectivismul, relativ și el, al fiecăruia dintre noi. dar nu se poate să credem că frumusețea e doar abstracțiune, nelegată de timp, loc...See more
 
 
 
Ramona Pavel Vladimir, dar Croce (slab inteles pentru secolul nostru) nu spune ca nu e subiectivă și nici abstracta. Spune ca nu este fizica . Iar opera este finalitatea unui gând terminat. A apropiat estetica de filosofia limbajului. Da Croce poate fi înțeles în m...See more
 
 
Vladimir Bulat Ramona Pavel, e drept, nu am mai cetit croce din vremea facultății...dar sugestia cu „energia terminată”, mi se pare demnă de revedere...) mulțumesc!
 
 
 
Anatol Rurac Vlad ai provocat o discutie profunda. Doar sa nu ne grabim cu concluziile. Sa nu punem un punct categoric. Sculpturile transmit niste lucruri la care se merita de meditat. Tragicul, si nu numai el... in arta, poate fi frumos. O spuse odata un mare artist...!
 
 
Vladimir Bulat Anatol, și toți ceilalți, recitiți preambulul acestei postări! ideea mea era tocmai a unei discuții calme, degajate, și nicidecum nu a trasării de concluzii definitive, căci nu e nimic mai inept decît verdictele în materie de analiză sau comentariu plastic...sunt niște concepte, în jurul cărora noi să ne întîlnim, iar restul e de discutat, aprofundat, tatonat, mestecat pe îndelete...
 
 
 
 
Micaela Schileru Sculpturile sugerează adevăruri latente, invisibile, tensiunea morții...
 
· 5h
Partager cet article
Repost0

commentaires