Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

17 décembre 2013 2 17 /12 /décembre /2013 09:12

În amurgul comunismului sovietic, în îndepărtata Asie Centrală, mai exact în capitala Kazahstanului, Alma-Ata pe atunci, Almaty acum, în ziua de 16 decembrie a avut loc o ședință-fulger a biroului PC din această republică-soră, în care s-a decis dislocarea liderului de atunci Dinmuhamed Kunaev (în cazahă -Дінмұхаммед (Димаш) Ахметұлы Қонаев), și înlocuirea acestuia cu un activist anonim, adus din regiunea Ul'janovsk - baștina legendară a lui V.I.Lenin - Ghenadii Kolbin. Procedura a durat doar 17 minute. Acest fapt a provocat nemulțumirea subită a unui grup de tineri, care au reacționat printr-o ieșire-n stradă, spontană (s-a crezut atunci), mai exact în Piața Brejnev, în aceeași seară, și apoi doua zi, în 17, dar și în 18 decembrie! Nici pînă astăzi nu se știe și nu se cunosc proporțiile reale ale felului în care a acționat KGB-ul sovietic, care era pe cale să se ”restructureze”, împreună cu sistemul pe care era chemat să-l apere și să-l țină la adăpostul ordinii...Personalitatea lui Kunaev este contradictorie, iar mărturii recente susțin că nici nu ar fi fost de naționalitate cazahă, ci era tătar. Așa sau altfel, se pare că anume înlocuirea sa din post a dus la tulburări crîncene, la ciocniri cu miliția și cu securitatea sovietică, astfel că rezultatul a fost tragic: se vorbește de zeci de morți*, 8500 de persoane au fost arestate, 1700 de persoane au fost traumatizate, au ajuns la Procuratură pentru audieri - 5324, iar la KGB - 850, 309 studenți ai fost exmatriculați din facultăți, iar 319 persoane s-au pomenit disponibilizate, 99 de persoane au înfundat pușcăriile, iar Kairat Rîskulbekov, care fusese condamnat la moarte, a sucombat în 1988 în detenție, în ”circumstanțe neelucidate”...Acesta din urmă a fost reabilitat în 1992, iar noile autorități kazahe l-au declarat ”erou al poporului” în 1996, una dintre distincțiile de prim rang în Kazahstanul actual. Același Nursultan Nazarbaev, care l-a reabilitat pe Rîskulbekov, este autorul masacrelor și terorii, care domnesc în imensul teritoriu al acestui stat...Istoria a consemnat trei personaje esențiale ale acelor evenimente tensionate, care pot fi considerate principalul ”ferment” al dezintegrării URSS: Gorbaciov, Kunaev, Nazarbaev. Metodele de ”negociere pașnică” care au fost aplicate la Almaty, ulterior au fost perpetuate la Tbilisi, Riga, Baku, Vilnius...

jeltoksan5

Tot acest președinte-baron al Kazahstanul, primul și deocamdată singurul președinte al acestui stat, a declarat ziua de 16 decembrie drept Ziua Independenței! În 1991 s-a pronunțat însă pentru conservarea URSS, dar răzmerița din august a zădărnicit planurile lui Nazarbaev de a ocupa un loc mult-rîvnit în guvernul fostului URSS. Dar n-a fost să fie, și de unde și-a pus mari speranțe în ierarhia politică înnoită a necrozatului stat sovietic, a ajuns stăpîn, în cele din urmă, peste un teritoriu enorm ca dimensiuni și ca potențial economic și energetic, în urma scrutinului din 1 decembrie 1991, cînd a cules 98, 7 % din sufragii. E de consemnat, că în buletinul de vot numele lui era singurul! A fost declarat președintele Republicii Kazahstan, denumită astfel din 16 decembrie a aceluiași an. În iunie 2010 Nazarbaev a fost decretat drept Primul Președinte al țării, conferindu-i-se totodată statutul viager de Lider al Națiunii

30-almaty-1986-rusazattyq

În 16 decembrie 2011 autoritățile din Kazahstan se pregăteau să marcheze Ziua Independenței. Doar că în orașul Janaozen (kazahă: Жаңаөзен) erau tulburări de luni și luni de zile, după ce muncitorii din industria extracției petrolului (Ozen Munay Gaz, parte a consorțiului de stat, Kaz Munay Gaz) au declarat grevă generală, ca reacție la sistemul de salarizare al acestora, după ce 2 ani de zile munca aceștora era remunerată după un sistem de care nu aveau habar. De Ziua Independenței, ca un sfert de veac în urmă - s-au produs provocări, ciocniri violente, arestări, și de data asta, chiar soldate cu morți și schilodiri. Trupele de represiune au tras în plin, avînd la dispoziție de data asta pistoale-automat, echipament special, scuturi, în comparație cu dotarea miliției din 1986: bîte, pumni, lopeți... Acum, morții au împînzit centrul orașului, oficial se spune că au fost împușcate 16 persoane, în realitate au nimicit mult mai multe, poate de ordinul sutelor. S-au operat și arestări, șapte persoane și acum sunt după gratii, printre care și fosta învățătoare Rosa Tuletaeva, care a fost activă în susținerea muncitorilor petroliști. O lună după acele tulburări violente, denumite în slangul internațional masacru, orașul a funcționat în ”stare de urgență”. 

Pentru eliberarea acestor muncitori puteți semna petiția, adresată Liderului Națiunii, Nursultan Nazarbaev.

Desigur, Asia Centrală este departe de noi, și s-ar părea că nu avem nicio treabă cu problemele lor, cu sistemul lor represiv, dur și univoc, incapabil de dialog și conciliere. Dar, ”roadele” bogate ale acestui consorțiu, Kaz Munay Gaz (listat la bursa de la Londra), se găsește în rezervoarele cu carburanți ale vehiculelor multor români, care alimentează la Rompetrol, inclusiv în prețul pe care-l plătesc aceștia pentru acest combustibil. Lumea globală nu mai este demult izolată, autistă sau inocentă, ci e interconectată prin nenumărate fire cauzale, economice, financiare, ideologice etc.

În 16 decembrie, ieri, s-au împlinit doi ani de la consumarea acelor evenimente tragice, iar lumea de acolo are la fel de multe semne de întrebare, cîte le aveau și atunci...Poate că lumea actuală nu mai e capabilă să formuleze răspunsuri, ci doar să provoace întrebări, mirări, frustrări?  

Foto: Almaty, decembrie, 1986, Arhiva Națională a Kazahstanului.

Mai multe fotografii de epocă se pot vedea aici.

____________________________________________________ 

* versiunea oficială arată că au fost doar trei morți!   

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Radicalisme
commenter cet article

commentaires

vladimir b. 20/02/2014 07:52


http://ej.ru/?a=note&id=11604