Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

2 avril 2008 3 02 /04 /avril /2008 18:55

Mi-amintesc că pe vremuri venirea musafirilor oficiali era aşteptată de populaţia locului cu urale, steguleţe, buchete de flori - şi e mai puţin important dacă o făceau cu plăcere sau forţaţi de la spate. Poate că printre cei prezenţi, mulţi chiar se bucurau. Sau poate - nu? Am trecut ieri pe Calea Victoriei, aproape de la un capăt la altul, până-n Piaţa Victoriei. Era o depopulare mormântală, de ţintirim părăsit, e drept că la un moment dat am fost legitimat, şi controlat în servietă - aşa, de control, de rutină, mi s-a spus. Era în faţa Muzeului Naţional de artă. Sugestiv, nu? Unde mai poate fi legitimat un istoric de artă?! Ei bine, nu am văzut oameni care să se bucure de coloanele care treceau în goană - indiferenţa era maximă; pasivitatea, descurajantă. Lumea a plecat pur şi simplu din oraş. Pro- sau contra- nato, au preferat să ia o gură de aer curat undeva la munte sau altundeva...au venit însă alţii - numiţi de presa aservită, şi NU numai, anarhiştii, dornici să-şi manifeste dezacordul faţă de spiritul militarist al vremurilor noastre. Pe la prânz am aflat că un cuib de anarhişti fusese depistat într-o hală industrială din zona Timpuri noi, anume pe strada Ion Minulescu. Acolo se face pânză de cort pentru armată. Tinerii aceea nu au mai apucat să-şi manifeste sau să manifeste în niciun fel păsul. Nimeni nu a stat să afle. Au apărut hoarde fioroase de mascaţi din trupele de jandarmerie, malaci înarmaţi până-n dinţi, de parcă era vorba de anihilat un grup de comandou afgan de talibani. Ce m-a scos din sărite a fost taman disproporţia jenantă a forţelor. Am văzut că mai mult de jumătate din cei puşi la zid erau fete tinere, chipuri luminoase şi restul - de flăcăi cu rucksace - ce rău puteau face aceştia? Jandarmii acţionau ferm, robotic, înghesuiau în dube cu multă convingere mâna de oameni venită la Bucureşti, căci majoritatea dintre ei erau străini. Summitul nu vrea tapaj, păreri contrare, manifestaţii, lozinci sau slogane anti. Summitul doreşte unanimitate, lume indiferentă, capuri plecate, linişte. Cum să îngăduim noi, beneficiarii acestei imense favori făcute nouă de nato, pe cineva care să ne strice vraja de a ne simţi buricul lumii? Atitudinea puterii este incalificabilă, maşinăria represivă - oarbă, temătoare, bovină, neschimbată. Ce certitudini existau că oamenii arestaţi aveau intenţii ilegale, anarhiste, melancolice?  

Mi-amintesc, aşijderea, că Răzvan Vasilescu în California Dreaming îl pune la punct pe ofiţerul american printr-un "fuck, nato", şi "fuck, usa", iar "ieşirea" asta nu l-a aruncat pe Vasilescu în ţarcul anarhiştilor, nicidecum, lumea întreagă s-a amuzat, iar filmul a colectat o colecţie de premii impresionante ca sonoritate...
E clar: nu ştim încă să dozăm nici forţa militară, nici pasiunile, nu reacţionăm cum trebuie la diversitatea de păreri, România e din nou nepregătită! Ca-n totdeauna. Păcat.          
 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Radicalisme
commenter cet article

commentaires

trecator 08/04/2008 22:51

Dar chiar ce-o fi fost cu acea desantata desfasurare de forte, pe o strada laturalnica de Bucuresti? Sa faca fata acei malaci in negru si in Piata Universitatii? Miram-as:))

Vladimir B. 06/04/2008 13:45

Şi eu m'am bucurat pentru preşedintele Albaniei! NU pentru că aprob militarizarea spaţiilor neacoperite încă de NATO, ci pentru că şi ţara aia va intra în rândul lumii. Mie îmi place enorm literatura albaneză: Naim Frascheri, Ismail Kadare, Lasgush Poradeci etc. De fapt, mă bucur pentru cei care fac paşi spre vechea Europă!

Oxana 04/04/2008 08:45

de summit am vazut cel putin un om extrem de fericit - premierul Albaniei...cat despre anarhisti - unele organizatii anarhiste pledeaza pentru liberalizarea completa a drogurilor si activitatile lor predilecte sunt bataile stradale - probabil niste comentarii tendentioase ale celor de la TVR si totusi cam cat de liber poate fi individul, care e acel grad de libertate maxima pe care il poate avea intr-o societate organizata totusi si nu anarhica, cladita pe niste legi, reguli de convetuire sociala, rigori ale comportamentului social, etc.?

trecator 03/04/2008 14:27

Anarhismul e o sintagma mai degraba neutra decat una care te obliga sa o definesti cu strictete - au spus acestor "turisti pacifisti" astfel pentru ca nu li se potrivea altceva. Se confunda anarhismul cu haosul, si asta pentru ca cei care au stat la carma anarhismului gandeau ca Statul, legile lui sunt constrangatoare pentru om, si se pleda pentru scoaterea omului, a libertatii lui, de sub chingile oranduirii sociale. Dar a nu se confunda anarhismul cu anarhia - sunt perspective diferite. Bakunin nu e acelasi lucru cu Trotky!

vitalie 03/04/2008 10:39

in 1999, eram student incepator in Bulgaria, se intampla sa vina Bill Clinton la Sofia. lume multa, ca la urs - cateva zecii de mii de oameni... inaintea intalnirii publice a oaspetelui american cu poporul, niste tipi masivi, bine legati au distribuit stegulete americane. enfin, cand big brother a intrat in piata, o mare de oameni l-au aclamat - nici vorba de proteste, greve sau manifestatii anti... toti erau pro - pentru ca se vindea bine Nato si UE...masurile de securitate au fost la high level - patrule calari, lunetisti pe cladirea parlamentului (alaturi era si catedrala Alexandr Nevskii, da nu au indraznit sa urce lunetisti pe cupola)...mai tarziu, in 2003, tot la sofia veni si raposatul papa Ioan Paul al II -lea. a fost lume mai putina (sic!) dar distributia de paznici ai ordinii era aceeasi: politist - stalp - politist-politist-stalp etc... ma rog, chestii de protocol...