Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

13 avril 2008 7 13 /04 /avril /2008 23:18
Şi pentru că societatea de consum şi cu al său capitalism sălbatic galopează furioase prin capitalele lumii, propun ca pentru urbea noastră să mai umblăm cu aparatele fotografice sau de filmat, şi să îmbălsămăm tot ce ţine de trecut, să conservăm imaginea a ceea ce a mai rămas din fizionomia vechiului oraş Chişinău. Cel puţin centrul încă mai are câte ceva detalii: case, feronerii, decoruri şi elemente decorative. Mi-am propus să nu trec nepăsător pe lângă aceste vestigii încă bine conservate - spre a avea mărturia clară a gustului care l-a "bântuit " pe orăşeanul din alte vremuri. Pentru ca apoi, să putem reconstitui - fărâmă cu fărâmă, detaliu lângă detaliu - fondul construit şi decorativ al capitalei. Multe sunt deja în părăsire, aştepându-şi degrabnica dispariţie... 
Acest minunat coronament metalic de poartă l-am descoperit pe strada Bucureşti, nr. 38. Acesta datează din anul 1899.

Portic traforat, cu un medalion ce poartă anul realizării: 1895. Face parte din faţada casei din str.Şciusev, nr. 30 (vezi mai jos - imaginea treptelor).
Acesta este un grilaj de uşă, găsit tot pe strada Bucureşti, colţ cu Vlaicu Pârcălab. 

Balcon cu trafor metalic, ruginit şi simţitor degradat, păstrat la o clădire dezafectată de pe strada Alexandru cel Bun, nr. 51.
Trepte metalice cu elemente traforate şi relief plat realizate din fier forjat la uzina lui I.Krimarjewsky, pe strada Şciusev, nr. 30.

Poartă din fier forjat pe strada Bucureşti, 64 - face parte din ansamblul Clădirii fostului gimnaziu pentru fete al zemstvei basarabene (1864). Cred totuşi că poarta este de dată mai târzie.
Partager cet article
Repost0

commentaires

trecator 16/04/2008 14:50

...eu n-am afirmat contrariul, ci doar ca realitatea e mult mai pacatoasa decat aceste minunate feronerii din era burgeza a orasului nostru!

Vladimir Bulat 16/04/2008 23:59


Mulțumesc TUTUROR pentru interesul manifestat față de această postare - e chiar domeniul care-mi place cel mai mult, și îmi face plăcere să descopăr mereu fațete noi ale orașului în care m-am
născut, și să aflu noutăți și suprize acolo unde te aștepți cel mai puțin! Chișinăul încă are destule de arătat...


Cristina 15/04/2008 17:26

Se prea poate ca unora sa le placa sa vorbeasca despre cocina; nu-i vina celor care prefera frumosul. Fiecare cu perspectiva lui...Gasesc postarea lui Vladimir foarte tonica.

trecator 15/04/2008 14:55

sa ne punem tunicile negre, palariiile sombreros, si sa pornim la lupta impotriva insensibilului capitalism:)) tot orasul e o cocina, iar tu vorbesti de lucruri inalte - feronerii, detalii, decoratia arhitecturala...

Ada Kalhoun 15/04/2008 09:18

Excelenta postare. Poate ca merita fotografiata parcela cu parcela, detaliu cu detaliu? Societatea de azi nu e dispusa sa pastreze legatura cu trecutul...iar pentru memoria cuturala sunt necesare marturiile materiale si plastice.

Adina Keneres 14/04/2008 22:07

M-am uitat cu delectatiune la feronerii. Adevarul e ca merita si acel oras fotografiat temeinic. Cine stie ce-l apuca pe vreun modernizant si va treziti fara trecut in citeva luni - mai ales daca se schimba brusc, la ordin, sa traiti !, dona politica :).