Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

14 mai 2008 3 14 /05 /mai /2008 10:59

Nikita Struve, cel care conduce de aproape o jumătate de veac IMCA Press, de la Paris - primul editor al Arhipelagului GULAG al lui Soljeniţân, susţine într-un interviu că emigraţia rusă nu mai e ce a fost, deşi prima generaţie era: "înţeleaptă, foarte cultă - din Rusia a emigrat elita intelectuală şi morală. Ofiţerii Armatei Albe erau nişte oameni foarte căliţi. Un astfel de potenţial nu l-a avut nicio altă emigraţie. Ea s'a manifestat o vreme îndelungată, dar acum începe să dispară, e la un pas de moarte. Moştenirea în bună măsură a fost conservată, de noi, urmaşii acelei generaţii. Juratecul încă mai mocneşte. Dar cea mai mare parte a emigraţiei actuale - care e la a patra sau chiar a cincea generaţie - nu mai are nimic în comun cu acel prim val. E departe de idealurile ei iniţiale - morale şi intelectuale. Emigraţia rusă e foarte nenumeroasă în Franţa actuală. Dacă e să luăm la socoteală starea de lucruri de la Catedrala Alexandru Nevsky de pe Rue Daru, avem constatarea că biserica acesta este vizitată în proporţie de 70 la sută de moldoveni (subl.mea, v.b.). În acel loc, cel mai adesea, nu vei mai auzi vorbindu-se limba rusă". 

Iată de unde întrebarea: care dintre moldoveni ajung la acea biserică a fostei emigraţii ruse? Să fie vorba de "generaţia transfugă" din era neo-comunismului moldovenesc? Am mari îndoieli în acest sens...

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat
commenter cet article

commentaires

liliana corobca 07/10/2008 13:53

Vladimir, mirarea ta e destul de neintemeiata. Moldovenii au ajuns peste tot, religia lor  e ortodoxa, chiar daca nu sunt prea credinciosi, tot mai e o nunta sau un botez si la ce biserica sa se duca? Exista pe undeva (in strainatate) vreo biserica modoveneasca? Biserici romanesti exista, din cate stiu, in cam toate orasele pe unde sunt romani. Cred ca modovenii simt biserica rusa mai aproape de sufletul lor decat pe aceea romaneasca. Si desigur ca putin le pasa cine a mai calcat pe acolo inaintea lor.

A.M. 24/05/2008 00:31

ridicol - totul! ce moldoveni....

trecator 20/05/2008 12:52

...ma tem ca vorbim despre o alta epoca! Si oricum, cei enumerati nu vizitau biserica asta, o aveau ei pe a lor, poate:)

Nelly 20/05/2008 12:08

Cioran,Eugen Ionesco,Enescu,Brancusi...

zanzibar 19/05/2008 19:43

despre ce discuta oamenii astia aici?!