Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

22 août 2008 5 22 /08 /août /2008 05:49
In Muntenegru exista un oras foarte vechi, atestat in secolul al IX, si ridicat pe vremea lui Constantin Porphyrogenetul (secX). Se numeste Stari Bari, Barul Vechi, caci cel nou este un tipic oras socialist, cu iesire la Adriatica, dar nu mai putin posac si neatragator. Acum, cel stravechi, este muzeu (intrarea este 1 euro!), cu ziduri de incinta impresionante, cu numeroase ruine de biserici, case si bai; pietre, pietre, pietre, de nu mai stii ce e butaforie, si ce vestigiu de vechi zidiri...Ce este la poalele acestui fost oras impresioneaza poate si mai mult, casele de final de secol XIX-inceput de XX, cafenelele colorate, terasele cochete si simple, dar primitoare, piata cu legume si multiple obiecte facute de cei din zona (cergi, incaltari de piele, multiple tinichele, vase de metal...). Am luat si noi de acolo niste sandale romane.
Asa arata fatadele caselor din preajma zidurilor de incinta a vechii cetati care au, toate, la parter cafenele, restaurante, crame.


Huliganii din localitate tocmai isi scriau numele pe niste ziduri parasite, iar ce mi-a atras atentia era ca unul din ei tocmai ortografia numele "Karanfil" - raspandit si in Basarabia!
Cam asa arata ruinele din vechea cetate, e ceea ce poate fi vazut si analizat intramuros. Cred ca majoritatea constructiilor care pot fi admirate acolo au fost recuperate prin metoda anastilozei. Cam peste tot in spatiul sarbesc adaogirile pastreaza "martori", linia de confluenta este foarte vizibila, tocmai pentru a nu se crea confuzie.
Si la Stari Bar se observa numeroase vestigii turcesti, mai ales geamii si cismele...Cuceririle otomane au ajuns si la Adriatica!

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Radicalisme
commenter cet article

commentaires

Vladimir B. 23/08/2008 20:16

De ce sa arate oribil Stari Bar? In ce consta hidosenia acestui orasel? Mie personal mi-a dat sperante ca, revenit peste ani, voi gasi acolo mare animatie, energie si turism intens...Chiar nu m-a incercat sentimentul ca e vorba de parasire, praf si decrepitudine fara drept de apel.

Ligia Crosman 23/08/2008 19:52

dar ai calatorit in vara asta, nu gluma!si ai vizitat locuri mai putin cunoscute turistilor, dupa cate vad eu!dar nu mai putin interesante!ligia

-X- 23/08/2008 19:30

Arata oribil orasul ...

moonitza 22/08/2008 11:05

Te referi si la actrita Ninela Caranfil?! Sunt multe nume cu sonoritati balcanice pe la noi! Chiar si numele "Cara" e foarte frecvent.