Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

17 octobre 2008 5 17 /10 /octobre /2008 22:21
Biserica Panaghia Muhliotissa nu figureaza pe niciun ghid turistic, dar ea este de epoca bizantina, si se afla chiar in preajma scolii grecesti de baieti din Fener. Ca si alte biserici crestine din Istanbul si aceasta are un aspect de fortareata, in care accesul este restrictiv, oarecum furtiv. Are o comunitate in care se slujeste in limba greaca. Are multe icoane grecesti de sec. XVII-XIX.
Surpriza absoluta: Biserica Theotokos Pammakaristos/ Moscheea Fethiye (dupa 1261), unde paraklession-ul, care conserva minunate fragmente de mozaic, este muzeu, in timp ce nava centrala este moschee activa. Interiorul de biserica este fantastic, tocmai de aceea am decis sa pun o imagine care sa confrime adjectivul folosit de mine...
Desi aminteste de Chora /Kahrye Camii, este anterioara acesteia, si ar merita toata atentia celor care viziteaza cartierul Balat-Fener, dar aici e infintit mai putina lume, caci nici aceasta nu figureaza pe ghidurile turistice, nici nu e prea lesne sa o gasesti in paienjenisul de strazi si stradute din aceasta zona.
Scurtul meu 'compendiu' de arhitectura stambuliot nu poate fi complet fara aceasta podoaba de inspiratie apuseana: Tophane Kasri este un palatel de dimensiuni reduse, care a fost comandat de sultanul Abdulmecid, si ridicat de arhitectul britanic William James Smith in 1852. Detine un loc aparte in contextul palatelor regale din oras. Se afla pe strada Necatibey. Este in preajma lui Istanbul Modern
Arhitectura otomana tarzie, cu spatiu de locuit la etaj si magazin cu locanta la parter: Vefa Bozacisi, 1876. Admirabil restaurata si pusa in valoare!
Intrarea principala in Moscheea Eyup Sultan, locul de incoronare al sultanilor, si cavolul lui Eyup Ensari -  prietenul Profetului si unul din principalii insufletitori ai Islamului timpuriu. Cand cobori din marele cimitir din Eyup, si dupa ce bei o minunta cafea la cafeneaua lui Pierre Loti (pictat si de Rousseau Vamesul, la 1891), nu poti ocoli acest loc, caci este grandios, monumental. Noua moschee a fost rezidita de sultanul Selim al III-lea, la 1800.
In cartierul Beyoglu (a se citi: Beiolu!) poti intalni numeroase case de lemn, unele restaurate, altele - lasate in paragina. Coborasul acesta abrupt, spre Bosfor, este tipic pentru terenul pe care se construieste...
Asta este un exemplu de casa din lemn nerestaurata, care are o volumetrie neregulata, atipica pentru constructiile europene. Totusi, anume prin asta ea e pitoreasca, unica, indimenticabila. Civilizatia noastra e obisnuita oarecum cu simetriile, cu proproprtiile fixe, cu sectiunea de aur. Aici - e din alt "aluat" totul.  

Constructiile care marcheaza volumetric colturile de strazi - sunt un loc comun la Istanbul, dar de fiecare data, si cu fiecare exemplu in parte te surprind prin diversitate si cromatica.
Casa Dimitrie Cantemir, aflata in Fener, trece printr-un proces de restaurare/consolidare, incepand cu 2007. Custodia acestui spatiu o detine ICR Istanbul, iar acest fapt ma face increzator in viitorul fast al acestei cladiri si, in viitor, muzeu. In planul secund - Scoala greceasca de baieti.
Panou decorativ de portelan cu reprezentari schematice de arhitecturi - Haremul din Topkapi Saray. Mi se pare un document inestimabil, care arata nu doar felul in care se infatisa arhitectura otomana veche, ci si cromatica ce era uzitata in contextul acesteia. Putina lumea observa acest perete.  

      

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires

A.M. 23/10/2008 11:42

Superb! Instructiv si atipic.

Dorina Bohantov 20/10/2008 14:24

foarte dragutz, vladimir,
 
istanbulul mi-a lasat o memorie de mozaic curios, deloc tipator, ce anume are nevoie de-a fi descoperit in mod metodic, si merginnd ca un "randonneur",
buna punerea in valoarea a unor locuri si aspecte neexpuse la mezatul publicitatii, dar graitoare... caci si turizmul e de multe ori viziunea fie simplificata a unor functionari, fie politica unor specialisti...
 
sa ai inspiratie la "redactarea" si a urmatoarelor episoade stambuliote,
 
dorina 

Mihaela Perciun 20/10/2008 14:19

Foarte interesant!!!!

Ion Grigorescu 20/10/2008 09:26

...si minunate imagini ne puneti la indemana din Istanbul. Multumim

Adina Keneres 18/10/2008 18:33

Frumoase pozele noi de pe blog - casele de lemn iau piuitul. E clar ca nu bateti lumea cu piciorul degeaba. Felicitari !