Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

22 octobre 2008 3 22 /10 /octobre /2008 20:03

Culoarul acvatic care leagă Marea Neagră de vechiul Constantinopol poartă numele de Bosfor. De el a depins mereu soarta peninsulei scăldate de Marea Marmara şi Cornul de Aur. Tocmai de aceea sultanul Mahomed al Doilea atunci când şi-a propus să cucerească capitala Bizanţului a decis construirea pe Bosfor a elegantei cetăţi denumite Rumeli, cunoscute sub numele turcesc - Rumelihisari. Ea a fost ridicată în chiar ajunul cotropirii Constantinopolului (1451-1452), ca un avanpost de control asupra accesului către acest important oraş. Cetatea este în picioare şi astăzi, iar de câteva decenii încoace este muzeu, ca marturie clară a dominaţiei turce în această regiune. Amfiteatrul situat în incintă găzduieşte vara diverse manifestări culturale, concerte.
După ce vizitezi vestigiile antice şi medievale din Peninsula istorică, poţi lua ferrryboat-ul, pentru un tur panoramic pe Bosfor, până la Rumeli Kavağı  sau Anadolu Kavağı - două sate pescăreşti, din proximitatea Mării Negre, devenite obiective turistice în toată regula. În dreapta şi în stanga strâmtorii observi vile, zone rezidenţiale, grădini, parcuri etc.
Case pe litoralul asiatic, în zona debarcaderului Paşabahçe. Construcţii îngrijite, colorate majoritatea în alb, cu paravan natural verde în spate. Cu totul altfel este "capturat" staţiul aici, diferit decât în partea istorică, unde nu există hiatusuri, pauze, alternanţe de plin şi gol...Insertul în natură pare raţional. 
Casa din lemn, de pe ţărmul european, la debarcaderul Buyukdere, unde alături de vile reconstruite, restaurate, poţi observa o sumedenie de construcţii ca cea din imagine. Dar îmbătrânite frumos...Or, genul acesta de case, vechi şi noi, se întind de-a lungul a peste douazeci de kilometri, alternând cu parcuri, vile luxoase, grădini exotice, muzee, case memoriale, terenuri de joacă...până se ajunge  la Sarıyer - ultimul debarcader din zona urbană a Istanbului. Aici se află şi sepulcrul plin de fast al lui Telli Baba, personaj legendar al istoriei turce şi prieten al lui Alah.

În cartierele acestea îndepărtate de nucleul vechi al Istanbulului găseşti oricând ceva de făcut şi de văzut. În districtul Emirgan, de pildă, se află excelentul muzeu Sakıp Sabancı (SSM) sau Atlı Köşk. În care se fac importante expoziţii de artă. Acum mai bine de un an a fost expusă o colecţie de covoare orientale din biserici transilvănene, iar mai devreme - o expoziţie despre Ghenghis Han şi moştenitorii săi. Iar până în ianuarie 2009 se poate vedea o extinsă retrospectivă Salvador Dali. 
Istanbulul este imens, uriaş ca întindere şi diversitate. Chiar Bosforul face parte din această imensitate. Cu toate cate se găsesc pe malurile lui. Merită admirate, savurate...se va arata o lume cu faţete neaşteptate, vii, moderne.
Este Istanbulul unui dolce farniente veritabil!

  

Partager cet article

Repost0

commentaires

Ligia Crosman 24/10/2008 22:51

vad ca ti'a priit de minune calatoria din Turcia!ne'ai adus tot felul de fotografii si de informatii care mai de care mai pitoresti si mai interesante!