Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

27 novembre 2008 4 27 /11 /novembre /2008 12:56

Acest instrument este foarte bine mânuit de unii intelectuali.

Iată ce a spus în seara zilei de 25 noiembrie, la Stockholm, în marele salon al Academiei Suezede Salman Rushdie: "Majoritatea scriitorilor arabi trăiesc în exil. Când scot o nouă carte, mă întreabă: "Pe cine mai pui în cap de data asta?", iar eu le spun: dacă literatura nu-i poate consterna pe cei puternici, nu foloseşte la nimic. Pentru că aceia care au puterea vor să controleze felul în care se spun poveştile. Pentru că aşa controlează condiţia umană".

Cred că e o confuzie totală aici, sau chiar o manipulare cu bună ştiinţă? Asta mi-aminteşte de aplombul scriitorului sovietic de care depindeau, aşa se amăgea el! - destinele lumii. Scria, lua postura demiurgului, şi aştepta ecouri până'n străfundurile umanităţii. Prea apocaliptic! Rushdie chiar să nu înţeleagă că e o diferenţă majoră (şi ireconciliabilă) între scandal, gândire sectară, consternare şi literatură, care ori e ori nu e?! Nu se face să produci din ele o "salată de Macedonia"... 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat
commenter cet article

commentaires

trecator 03/12/2008 13:42

Alperin e bun pentru ca e cel mai bun!

a. puskin 27/11/2008 23:05

Dar oare nu intreaga asa-zis "opera" a lui Rushdie e construita pe scandal, teme false, re-ciclari de folclor si mituri din lumea islamica? Care e marele sau roman? Cat o fi "spaguit" editorul sau englez, sa i se ofere scriitorului titlul de Sir?! O lance impotriva fundamentalismului...cam pervers.