Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

20 janvier 2009 2 20 /01 /janvier /2009 22:25
Azi seara am primit prin e-mail propunerea de a semna petitia de redenumire a strazii Puskin din centrul Chisinaului, cu numele celui care a fost poetul Grigore Vieru.

Eu nu semnez o astfel de petitie. Din mai multe motive. Imi displace spiritul multimilor, care altadata au scandat fara emotie: "Moarte regelui"! Apoi, imi place foarte tare sa stiu ca basarabenii au fost si au ramas toleranti si atenti cu marile valori; Chisinaul a fost gazda pentru rusi, sarbi, greci, bulgari, turci etc. Nu are rost sa enumar aici cate personalitati culturale, politice, revolutionare, mondene s-au perindat prin acest oras, iar istoria lui s-a intarit prin ele, purtandu-i faima...Prin urmare, strada Puskin trebuie sa fie exact cea care este si azi, ea a fost denumita astfel intre anii 1899-1924, si apoi, dupa reinstaurarea puterii comuniste in Basarabia (intre 1924-1944 ea a purtat numele Regelui Carol I), din 1944 pana acum! Puskin nu mai este demult doar cel mai mare poet al rusilor, ci numele lui apartine patrimoniului mondial al literaturii. Ar fi, cred eu, o impietate si o imoralitate din partea noastra sa-i dam numele la o parte...sa-l inlaturam din urbea noastra, sau sa-l exilam pe nu's ce stradela din "orasul de jos" (unde exista, se stie, Colina Puskin).

Consider ca numele lui Grigore Vieru nu trebuie sa devina acum un "berbece" in luptele fara de lupta ale basarabenilor, pe care acestia le poarta impotriva...morilor de vant. Exista o anchilozare si o inertie a "luptei nationale". Poetul Grigore Vieru, adormit intru Domnul, nu poate fi si nu trebuie sa devina o moneda de schimb in defavoarea lui Puskin! E stupid si nedrept sa fie asa. Vreau sa cred ca in aceste zile de doliu multa lume ii va lua cartile de pe rafturi, si-i va "revizita" cu luare aminte opera, poezia, optiunile politice etc.. La rece. Cu spirit critic, matur, si cu instrumentele profesionistului. Nu e nevoie sa ne pripim, sa ne exaltam la gandul ca printr-o redenumire de strada - vom intra automat in posesia drepturilor asupra unui patrimoniu pe care nu il percepem inca la justa lui valoare. Prefer sa nu merg doar pe o strada care sa-i poarte numele, dar sa-i stiu cat de cat opera si sa-i inteleg durerile pentru neamul sau. In locul unei banale semnaturi, prefer o ora de lectura din poezia lui Grigore Vieru...Constiinta mea asa-mi dicteaza.

Plus de asta, petitia cu pricina e si agramata, cuvantul poet apare ortografiat "poiet"! O fi vorba de un meta-sens la mijloc, dar mie imi scapa cu desavarsire. Lui Grigore Vieru, plecat spre genunea ingerilor - sigur - nu i-ar fi placut o atare eroare. Ma mir ca miile de semnatari nu au observat ce semneaza! 
Partager cet article
Repost0

commentaires

V
Zilele astea ma uitam pe un ambalaj de kefir, care era preparat la Bacau...fabrica de lactate se afla pe strada Alexey Tolstoi (sic!). Sper sa stie destula lume sa faca diferenta intre scriitorul Alexey de scriitorul Lev, caci altfel ar trebui redenumita aceasta strada. Sa nu se creeze confuzii nefericite...ca cea intre Puskin si Vieru
Répondre
A
Poetii nu trebuie pusi in situatii penibile, niciodata. Ceea ce vor sa faca moldovenii este o rusine, si o enorma neintelegere. Care nu trebuie sa afecteze nici pe Vieru, nici pe Puskin. Lucrurile trebuie facute cu cap.
Répondre
V
Cristina! iti inteleg nemultumirea, iar gestul tau este demult iertat, caci tu ai pronit de la buna-crestere si intelegere ca daca semnezi o petitie, SI PAREREA TA trebuie sa conteze, doar ca acea cacealma e conceputa de asa manieara, incat sa cada-n plasa unii-altii, iar restul - "suflete moarte", nume fara persoane, bagate din burta de cineva iresponsabil si inconstient. Pe deasupra - si agramat, cum bine spui...De unde sa stie bietul "petitionar" de dichisurile lingvistice si de jocurile cu iz dadaist lansate de Sasa Pana & Co??? In rest, sa ne auzim numai de bine, si sub auspicii mai onorabile decat amagitoare petitii si rabufniri patriotarde... 
Répondre
C
Ba sa am iertare, am semnat acea petitie, tocmai pentru ca nu puteam altfel sa ma manifest impotriva greselilor de ortografie, a fost singurul mod de a putea spune ca, din cate stiu eu, in "cultura romana a existat un singur "poiet" si il chema Sasa Pana, Vierul nu s-a declarat niciodata "poiet" a fost si el poet." Dar se pare ca remarca mea nu a fost nici macar observata.
Répondre
A
Din cate cunosc eu orasul Chisinau, strada Puskin nu e langa cea cu numele de Eminescu! Intre ele este Vlaicu Parcalab. Dar asta se pare ca nu are importanta pentru "istericii" si patriotii de ocazie, ce semneaza redenumirea strazii Puskin (unul din cei mai mari poeti pe care i-a dat lumea, alaturi de Petrarca, Leopardi, Goethe, Dante, Pindar, Celan - scuzati nerespectarea ordinii cronologice!). E o mandrie pentru Chisinau ca are una din strazile sale principale cu acest nume! 
Répondre