Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

10 février 2009 2 10 /02 /février /2009 21:08

Mi-am petrecut o bună parte a adolescenţei pe strada Mateevici (pe atunci se numea Livezilor/Sadovaia), de aceea îmi amintesc foarte clar de efigia clădirii fostului gimnaziu de fete, aflat la numărul 85. Frontonul intrării principale, cu patru coloane circulare, albe, cu capiteluri dorice, îmi amintea de cele mai bune exemple ale neo-clasicismului arhitectural rusesc, pe care-l deprinsesem din cărţi, de la cursul de istoria artelor. Fiind elev la liceul de artă îmi plăcea să mă plimb pe străzile limitrofe casei mele, iar aceasta era chiar foarte aproape. Îmi plăcea să mă opresc în dreptul porţii metalice, mai mereu deschise, şi să privesc cum studenţii intrau şi se ascundeau în spatele uşii de acces. Nu am ştiut niciodată dacă acest corp a aparţinut Conservatorului aflat în aceeaşi curte sau este o instituţie aparte. Cert este că pe la finele anilor ’90 clădirea devenea tot mai pustie, serile nu se mai vedeau lumini şi chipuri în geamuri. Treptat – a fost părăsită. Lăsată la voia întâmplării, să moară latent. Până când, pe la mijlocul deceniului trecut, i-a fost dat să treacă printr-un cumplit incendiu, care i-a dat lovitura fatală. Din acel moment nu s-a mai putut folosi. Descurajarea a luat-o în braţele sale. Se ştie prea bine că o casă dacă nu e locuită, moare. Traversează o agonie prelungită, i se prăbuşeşte tavanul, îi dispar ferestrele, uşile, devine adăpost pentru câini şi oamenii fără căpătâi. În utimii ani clădirea rămăsese doar un schelet, cu faţada încă în picioare, iar restul – prăbuşit şi carbonizat.

Aflu zilele astea că s-a decis demolarea completă a monumentului – de importanţă naţională – şi asanarea terenului pentru o altă construcţie, necesară statului. Să încercăm să privim lucrurile din perspectiva conservării patrimoniului. Cei care au lăsat să se degradeze în acest hal clădirea trebuie traşi la răspundere, e un caz penal, căci protejarea imobilului avut în custodie reprezintă o obligaţie, o permanentă urgenţă. Cine administra clădirea până a decăzut, cine s-a ocupat de dosarul de declasare a acesteia de pe lista monumentelor istorice? Căci nicio demolare, nicăieri în lume, nu se poate face printr-un simplu ucaz administrativ, ci doar ca urmare a unei documentaţii argumentate, serioase, cu un studiu istoric exhaustiv, din care să reiasă inaplicabilitatea statutului de monument de importanţă naţională, cum este încă clădirea fostului gimnaziu de fete, care a funcţionat spre folosul comunităţii chişinăuiene tocmai din ultima decadă a secolului al XIX-lea. Opinia publică trebuie să aibă o informare largă în acest sens, căci patrimoniul construit al unei urbe nu aparţine unor vremelnici guvernanţi sau efemeri şi aroganţi funcţionari ai statului, ci întregii comunităţi a acestui oraş. De aceea, nu se poate decide cu de la sine putere că o veche clădire, care întruchipează o istorie vie şi care a imprimat memoria locului, trebuie demolată (helas!) spre a se construi pe acea parcelă altceva, chipurile mai important sau mai necesar contemporaneităţii...

Deja se înteţesc atacurile asupra patrimoniului acestui oraş, şi teamă mi-e că foarte curând vom fi siliţi să ne punem pe ticluirea Cărţii Negre a patrimoniului arhitectural din Chişinău! Instituţiile statului care sunt abilitate cu responsabilităţi în protejarea vestigiilor trecutului trebuie să aibă acum opinii ferme, întemeiate, univoce, căci în caz contrar Parlamentul va deveni singura noastră „mamă”...Atunci ne vor rămâne doar regretele.  

Imagine: fotografia a fost facuta in 10.02.07, @ vladimir bulat

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires

Teo 21/02/2009 21:32

dar nu glumeam. este o cladire foarte frumoasa! si in starea in care se afla acum e frumoasa, asa ruinata.

Alexandra 18/02/2009 07:58

Nu ma mira deloc de ceea ce se intampla. Si acolo sunt romani, care au trecut prin comunism si nu s-au dezbarat de anumite atitudini... Ceea ce se semnaleaza pentru Chisinau se intampla in toata Romania. Cele mai tragice cazuri cunoscute de mine sunt Bucurestiul si Constanta.

Vladimir B. 17/02/2009 18:00

Intr-un alt context as fi crezut ca e vorba de o litanie cantata pe ruinele edificului care sta sa fie pus la pamant de comunistii de la Putere. Dar in acest caz concret - cred ca e vorba de o gluma proasta, Teodor!

Teo 16/02/2009 19:56

Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire! Ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire, ce frumoasa cladire.........................................................................................................................................................

activ machine 12/02/2009 10:58

Un evantai de pareri in Timpul de azi:http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=947&idRubric=9699&idArticle=21871