Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

6 mars 2009 5 06 /03 /mars /2009 11:26

                                                                                                                                                                                                                                                   Unul din mediile cele mai vechi de comunicare la care apelăm este poşta. Acel serviciu care foloseşte timbre, plicuri, cărţi poştale, colete, telegrame - spre a ne desfătata, bucura, întrista. Fac această precizare pentru că deja multă lume NU mai foloseşte acest mediu, şi cu siguranţă există unii dintre noi care nu au folosit NICIODATĂ serviciile poştale. Ei bine, eu folosesc în mod frecvent mărci, plicuri, cărţi poştale, efecte mail-art-istice, adică artefacte confecţionate chiar de mine, pe care le expediez prin poştă. Nedumerirea mea cea mare este în privinţa Poştei Moldovei. De multe ori mi se întâmplă să expediez spre Chişinău plicuri, ilustrate, fotografii, dar acestea nu ajung la destinaţie! Chestiunea mă frământă de ceva vreme, de aceea am apelat la o persoană foarte informată din acel spaţiu, întrebându-o dacă există cenzură la Poşta Moldovei. M-a asigurat că nu există aşa ceva, doar că poşta funcţionează defectuos şi lent. Ca şi celelalte servicii dealtfel. Bun, pot să înţeleg că ceva trimis ajunge mai greu, mai ales pe perioada sărbătorilor de iarnă, dar să nu ajungă niciodată la destinaţie - asta nu o mai pot pricepe...Intuiţia îmi spune că în RM actuală există cenzură, şi că ea "filtrează" îndeosebi corespondenţa personală, după vechi şi încercate reţete. Căci moştenirea cea rea nu se pierde prea lesne...Dacă greşesc şi spun minciuni sfruntate -- aştept să fiu contrazis. Ce ştiu eu cu certitudine e că numeroase expedieri de la mine nu au ajuns niciodată la destinatar. Iar "victimele" cele mai frecvente sunt chiar propriii mei părinţi.
RM a devenit un jalnic talcioc, unde serviciile publice trenează, în pragul unui colaps.  

Partager cet article

Repost0

commentaires

A.M. 10/03/2009 14:45

iar talciocul din imagine e la Chisinau? E foarte stranie aceasta foto pentru ca practic nu exista cumparatori, ci doar vanzatori. E aproape suprarealista scena!

Ada Kalhoun 09/03/2009 15:49

Posta, cand a fost creata, functiona ca un canal al confidentialului, si asa a ramas dintotdeauna - in lumea libera! E un serviciu pe care-l platesti, pentru a comunica ceva cuiva. Apelezi la un serviciu anonim, si il platesti. Cand posta nu isi mai face treaba cu servitute, fara cusur - devine un instrument politic, ideologic, de tot rahatul! Cum e sa platesti unui cismar sa-ti puna niste flecuri, si cand te intorci dupa incaltari, sa ti se spuna: sorry, ati gresit usa?! Cum adica sa-ti cotrobaie cineva in plicuri, colete, valize? Credeam ca e o epoca apusa cea in care astfel de lucruri erau o norma...Se pare ca Republica Moldova nu a depasit.

trecator 08/03/2009 20:33

nesimtirea, neglijenta, neprofesionalismul - pot ele intra oare in categoria 'cenzura'? poate ca neputinta de a procesa la anumite standarde a corespondentei duce la deteriorarea ei, si in final, la distrugerea totala! cin-sa-i stie, p-astia de la posta moldovei? dar exista un secretariat de presa la aceasta intreprindere?

vasgar 07/03/2009 00:52

vladimir, stai linistit ca nu gresesti deloc. multe scrisori, plicuri si colete cu carti trimise pe adresa redactiei nu ajung. cele care ajung sunt gata citite. plicurile sunt deschise, apoi se aplica o banda adeziva si o stampila, care te informazea ca plicul a sosit deteriorat... am scris despre asta in revista. e cenzura, dar e si o obisnuinta barbara a functionarului marunt, fara onoare si fara respect pentru institutia la care lucreaza, obisnuit sa sustraga, sa "haleasca". se apara simplu: n-a sosit, nu stim. in cazul scrisorilor recomandate le e mai greu "sa opereze".

ligia crosman 06/03/2009 21:06

bine dar se poate sa nu ajunga niciodata?asta mi se pare prea de tot!ligia