Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

3 avril 2009 5 03 /04 /avril /2009 12:27

Venezia,
septembrie, 2003


* Dacă nu mi-a fost dat să admir frumuseţea unică a picturii lui Bellini la dell Orta (ştiută din reproduceri!), aici (la Santa Maria Gloriosa dei Frari) altarul, lucrarea semnată de el, nu este mai puţin impresionantă. O Maică a Domnului ceva mai sobră, dar deloc mai discretă în iubirea sa pentru Fiul-său-nemuritor. O femeie simplă, înveşmântată în purpură şi albastru, stă sub semnul gloriei şi al luminii, dar în simplitatea asta a ei este copleşitoare. Monumental de copleşitoare.

În Capela Milanezilor a aceleiaşi biserici au fost decoperite în urma restaurărilor făcute în 1990, trei picturi datate post 1361, lucrate în tehica frescei. Sfântul Ioan Botezătorul, Maica Domnului cu Pruncul Orant şi Sfântul Ambrozie, episcopul din Milano. Pictura este în bună tradiţie bizantină în dialog cu stilul gotic.  

* "Cei mai sinceri în acest oraş sunt porumbeii: ei vin şi se cacă pe arta contemporană!" (Cristina).

* La intrarea în Giardini, în copac, lucrarea lui Pawel Althamer (polonezul foarte cotat de elveţieni), Dolls House, 1997. Expusă în cadrul Bienalei de artă contemporană. Mă gândesc imediat la Cuibul lui Veaceslav Druţă, prezentat la una din ediţiile CarbonART, la Ţâpova. Lucrarea lui Druţă nu a avut şansa să fie expusă în contextul Bienalei din lagună. Neşansa de a crea ceva dincolo de locuri în care cu adevărat contezi, de scenele unde se "distilează" modele artistice. Druţă e acum în Franţa -- poate e de bun augur pentru el, unde poate deveni o persoană mai vizibilă. După vizitarea Bienalei stă la terasa San Vidal, unde am comandat pizza casei, un vin roşu domestic şi el, şi apă minerală. Locul e pe Campiello Loredan, lângă podul Academiei. Serviciul este rapid şi primitor. Am fost luaţi de la intrare cu ragazzi...Semn prietenesc. Toată consumaţia a valorat 14.70 euro. I-am dat chelnerului - 16. De ce să se bucure de "şpagă" numai chelnerii de pe la noi? Căci suntem latini cu toţii...

*

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Fragmente
commenter cet article

commentaires