Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

29 avril 2009 3 29 /04 /avril /2009 09:31
Acum mai bine de 6 ani eram la Moscova, şi mă plimbam cu Cristina pe Sofiiskaja Naberejnaya (Cheiul Sfintei Sofia), vis-a-vis de zidurile Kremlinului. O zonă foarte elegantă, cu case înstărite, ale burgheziei de secol XIX, destul de jerpelite la acea dată, când am fost noi, în 2003. O imensă clopotniţă (1862-1868) ne-a captat atenţia, aflată la Nr.32. Un gang neprietenos ne-a îmbiat să vedem şi o bisericuţă, ca de jucărie aproape cu multe turnuleţe...aflăm că e fosta biserică cu hramul Sfânta Sofia-Înţelepciunea Dumnezeiască (la acest link se pot vedea imagini bune), construită la 1682-1683, închisă şi scoasă din cult în 1929. Din 1999 au început lucrările de restaurare. S-a redat serviciului religios în 2004. Dar la acea dată avea faţadele decopertate, cu apareiajul de cărămidă despuiat. Am petrecut minute multe în acea curte părăginită, secătuită de vlaga vieţii, iar mie mi-a trecut prin cap acest gând al Nadejdei Mandelştam:

"Ce este intelighenţia? Orice indiciu care-i aparţine nu este doar al ei, ci şi al altor pături sociale: gradul cunoscut de cultură, gândirea critică şi îngrijorarea legată de ea, cugetul liber, umanismul şi eticul...Caracteristicile din urmă sunt deosebit de importante acum, pentru că am văzut că dispariţia lor duce la disiparea însăşi a inteleghenţiei. Ea este purtătoarea valorilor. Orice tentativă de supralicitare a lor duce imediat la degenerare (subl.mea) şi piere -- cum s-a întâmplat în ţara noastră. Nu doar intelighenţia este păstrătoarea valorilor. În popor acestea şi-au păstrat tăriile chiar şi în timpurile cele mai sumbre, într-o vreme în care ele erau trădate până şi în sferele cele mai înalte ale culturii... Poate chestiunea se prezintă altfel: intelighenţia este lipsită de stabilitate, iar valorile capătă o putere dinamică. Ea e predispusă şi la autodezvoltare şi la autodistrugere. Acei oameni care au săvârşit revoluţia şi au activat în anii'20, aparţineau intelighenţei, dar ei au renunţat la un şir de valori de dragul altora -- considerate supreme pentru ei. Era o cotitură spre autonimicire. Ce era comun între un oarecare Tihonov sau Fedin şi un intelighent rus normal? Poate doar ochelarii şi proteza dentară."

Aceste cumplite adevăruri mi-au evocat şi jucăuşul aforism al lui Yurie Oleşa: "Tovarăşi! În epoca vitezelor ameţitoare, artistul trebuie să cugete încetişor"... 

       

Vedere spre Cheiul Sfintei Sofia. Autor: D. Indeytsev, cca.1850, acuarelă. Sursa:

Памятники архитектуры Москвы. Замоскворечье, 1994. ISBN 5-210-02548-9.

Partager cet article
Repost0

commentaires

trecator 04/05/2009 09:08

Excelenta aceasta "ascensiune" de la evocarea Moscovei la "ofranda miscarii socialiste". Pacat ca am resimtit-o de-abia azi... 

nelly vranceanu 30/04/2009 13:08

Draga Vladimir,
toate aluziile abia percepute din mesajele tale referitoare la vremuri, valori, discurs, ma infioara...
De-a lungul anilor dialectica ne solicita aceeasi forta a spiritului, acelasi devotament in fata principiilor (daca le avem!!!),  respectul valorilor intelectuale, umane.
In ultimie  zile m-a infiorat apelul unei pesoane care dorea sa vina cu afaceri in Franta, si zicea: "Banii n-au miros si culoare, ori francez, ori arab, toti vor sa cistige. Si eu daca vin n-o sa pup in cur francezii, pentru ca sa le vind marfa mea mai ieftin, lasa sa ma caute ei!!!".
Mi-a venit o disperare de necrezut. Adica, cineva isi doreste bine sa te foloseasca, fara ca macar sa te respecte. Ce schimba banii pentru ei?, de ce pretind sa cistige?, la ce-i servesc, oare???
Nu schimba nimic ca are 2 milioane de euro, s-au mai mult, doar masina si jertfa in biserica(poate isi ajuta putin rudele), dar nu are nici un respect pentru cineva care e purtatorul altor valori...
Din libertatea de a alege, nu ne alegem decit cu inrobirea...Ce libertati mai sunt posibile cind deschizi situl ziarului romanesc "Libertatea", si iti sar in cap toate fetele cu "titele goale"? Libertatea de a fi altfel, inseamna de a te separa si de ati dispretui oponentul ce tinde spre altceva. Am impresia ca "miine" vom inceta sa ne mai vorbim unul altuia. Vom profita doar de unele ocazii sectare de fi mai aproape de oameni ce au reusit sa se eschiveze procesului de modernizare absoluta, salvindu-si sufletul dezrobit de consumul ieftin...Accesibilitatea necesita o pregatire, o atitudine, dealtfel ce gust ar avea aceste  bucate??? Si am sti sa le recunoastem si sa le apreciem daca nu am sti nimic despre ele?
Mi-este trist...