Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

8 mai 2009 5 08 /05 /mai /2009 12:21

ulei pe carton, 69 / 52 cm. nedatată, semnată stânga jos, cu roşu: S. Eleszkievicz


Vă spune ceva numele acesta: Stanislaw Eleszkievicz? Este autorul acestui tablou, pe care l-am expertizat azi, şi care m-a cutremurat. Subiectul este mai mult decât comun, un cuplu pe o bancă; o tânără cu capul niţel aplecat, acoperit de borurile largi ale pălăriei, un bărbat alb în cap, cu pălăria scoasă, ţinută în dreptul pieptului -- o protejează pe după umeri. Se citeşte o tristeţe-ntre ei, o tensiune a resemnării şi expectativa inevitabilului. Poate că e vorba de despărţire? Pensulaţia nervoasă, largă, cromatica pestriţă, expresivitatea formelor accentuează aceste stări, ce le emană această lucrare de artă. E o lucrare paradoxală şi contradictorie. Tocmai pentru că deşi suntem obişnuiţi cu imagini "clare" şi "lisse", şi le "citim" imediat mesajul, tema, subiectul; în acest caz avem de-a face cu un tablou quasi-expresionist, cu accente fauve, şi totuşi -- nu rămânem în afara lui. Ne prinde, ne "îmbrăţişează", precum acel bărbat o ţine drăgăstos pe juna şi trista femeie... O relaţie stranie, sufocantă. De la lumină la spleen.

Stanislaw Eleszkieviz a fost un artist polonez (1900-1963), care se redescoperă acum. Iar lucrările lui sunt chiar foarte expresive şi empatice. Consemnez trecerea şi pe la noi a unei piese lăsate de acest meditativ artist.    

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires

Vladimir Bulat 09/06/2009 22:58

Ligia, vor mai fi cu siguranta si alte picturi, si alte comentarii -- pe masura ce acestea ma vor "prinde", si ma vor pune in situatia de a le comenta, asa cum a fost in acest caz! Multumesc ca ai avut rabdare sa descoperi aceasta minunata pictura a unui quasi-necunoscut pictor polonez. Ma bucur ca l-am oferit eu acestui spatiu...

Ligia Parvulescu 07/06/2009 01:40

Excelenta pictura, involburarea aceea de alb ca un uragan al carui centru sunt cei doi, atat de aparent linistiti in mijlocul trairilor acelora albe. Pe mine m-a atins, dar se stie ca eu am o slabiciune pentru expresionism Mi-ar placea sa mai vad picturi si opinii despre ele pe blogul tau.....

Monahul 27/05/2009 17:30

Excelenta pictura, chiar daca subiectul poate parea frivol, superficial. Dar pentru pictura de calitate "subiectul" nu e o piedica, ci doar pretext!

Vladimir Bulat 12/05/2009 14:34

ma bucur ca o piesa aparent banala a suscitat un viu interes! ochiul de veghe va fi pe faza si de aici incolo

A. 11/05/2009 14:54

E o lucrare superba, incarcata de lumina si atat de reusit transmite emotiile! Exact ca in rondelul rozelor ce mor... A.O.