Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

11 juin 2009 4 11 /06 /juin /2009 23:20

Dupa publicarea primei secvente pe aceasta tema ziarul municipal CAPITALA (e vorba, evident, de Chisinau!) a preluat-o in paginile sale (nr.54 (861), vineri, 24 octombrie 2008),  iar cei doritori de a vedea mai multe relicve ale civilizatiei urbane mai vechi cresteau exponential. Cred si eu ca tema e pasionanta, si solicita o discutie mai ampla, mai aplicata, o voi face, sper, in cartea despre Chisinau la care ma gandesc...Pana atunci, iar acest "atunci" se poate masura si in ani, nu pun rabdarea nimanui la incercare, ci o hranesc pe a tuturor cu imagini. Imagini imperfecte, poate, anti-artistice, sau voit aproximative, dar dorinta mea de a le consemna, aceste relicve, este infinit mai mare decat gandul la o buna incadrare din perspectiva artistica, estetica, conceptuala etc. Dorinta mea este de la le transforma in marturii, arhiva, urma, amprenta vizuala.

Poarta pe str.Columna 112, superba in partea de sus, chiar daca toata suprafata metalica "geme" sub povara straturilor succesive de vopsele de ulei. Oare care generatii de oameni au trecut prin aceasta "hotarnicire" ridicata de stramosii lor?
Un detaliu al aceleiasi porti. Se vede clar cum conturul acestui minunat desen devine tot mai neclar, mai tepos...
E una din cele mai frumoase porti din cate am putut vedea la Chisinau, conservata intr-o stare aproape perfecta. Intuiesc influenta esteticii art nouveaux, dar "diluata" intr-o formula mai provinciala, dar deloc lipsita de un aer aristocratic local. Face parte din ansamblul arhitectural apartinand Directiei parcului de troleibuze (str.Columna nr. 169), care e datat cu inceputul secolului XX. Intreaga cladire se poate vedea aici.

Coronament de poarta, dar poarta nu este acea originala, din epoca acestui element pe care-l datez cu primele 2-3 decenii ale secolului XX, si el relativ binisor conservat. Se afla pe str. Sfatul Tarii nr. 34. Placuta cu numarul curtii cred ca este si ea intebelica...desi nu pot garanta. E o ipoteza.
Balustrada si copertina. Tot pe str. Sfatul Tarii, dar nr. nu l-am notat.
Acesta este un document inestimabil, in opinia mea, caci pe langa consola metalica destul de comuna se conserva acest cartus de piatra din epoca interbelica, care a stat decenii in sir ascuns sub diverse panouri ce anuntau diverse functionalitati ale parterului de imobil: almentara, frizerie, franzelarie etc. Dupa ce orice activitati comerciale din era contemporana au incetat (termporar?), firmele au fost scoase, si a ramas la lumina aceasta: S Bruhis, iar sub ea transpare logo-ul firmei FORD! Este evident si numarul casei: 22. Numarul actual a ramas acelasi. Desi se sustine ca S.Bruhis a fost doar proprietarul imobilului, parerea mea este ca el era si amfitronul activitatilor comerciale care se desfasurau in acea pravalie...
Partager cet article
Repost0

commentaires

H
Merci pour votre publications, tres instructive et educatif!Amicalement,helene berg
Répondre
N
feronierii de astazi:www.galeriemougin.com
Répondre
I
mai scriu ceva:<br /> faceti un lucru bun, consider eu, cu publicatii de acest fel.O mare, mare parte de oraseni nu stiu despre istoria Chisinauluiaproape nimic.Sa stiti ca pe de o parte ii si inteleg - cand istoria se rescrie sitot si sa rescrie pe parcursul vietii tale - e firesc sa pierziinteresul de trecutul tau.. pentru ca nici nu stii care e!Bucata asta de pamant a avut multi stapani (si va avea, cred eu).. sifiecare venea cu istoria sa.Deaceea, dupa parerea mea, atatea multe lucruri neplacute se intamplain Chisinau (demolarile cladirilor-monumente de arhitectura,"renovari" si constructii noi ce numai uratesc orasul).Oamenii nu pretuiesc orasul vechi cu istoria lui.Fiindca nu-i cunosc istoria.Si nici nu prea doresc.. Pentru ca stiu, simt, au avut de facut si aude a face cu istoria cu care sunt MANIPULATI.Manipuleaza prin istoria absolut toti ce doresc puterea, banii, etc..<br /> (scuze pentru romana mea - nu e limba mea materna :) )
Répondre
V
<br /> Domnule Iurie! multumesc pentru cuvintele frumoase, pentru sustinere si solidaritate. De fapt, trebuie sa spun ca si Dvs. faceti un lucru minunat, sunteti administratorul unui portal dedicat<br /> Chisinaului: oldchisinau.com Or mie mi se pare minunata asocierea asta a noastra, intr-un proiect de "conservare" informationala a orasului nostru natal! Este foarte adevarat tot ce afirmati, in<br /> privinta MANIPULARII si a ignorantei, dar ele sunt strans legate, caci ajungi sa manipulezi doar oameni nestiutori, docili, fricosi in fata cunoasterii...pe de alta parte e de inteles...cine<br /> popularizeaza la noi orasul, in afara de gama de carciumi, baruri, cluburi de noapte etc.??? Unde ne sunt emisiunile dedicate orasului? Cartile despre Chisinau? Unde poti gasi carti postale,<br /> pliante despre oras? Sunt lacune mari, si ele trebuie umplute macar si cu putinul la care contribuim si noi...Chisinaul nu trebuie sa se transforme intr-o aglomerare de betoane si gaze de<br /> esapament, cu oameni salbaticiti coborand din Jeep-uri si Jaguar-uri! Chisinaul are personalitate, un porter al sau, care trebuie mereu fardat, sulemenit, primenit! Multumesc!<br /> <br /> <br />
I
Balustrada si copertina pe care le-ati vazut pe Sfatul Tarii apartin casei cu nr. 32 (Sfatul Tarii colt cu Columna).<br /> Publicatie excelenta, pacat ca o parte din vazute vor ramane numai pe fotografii (desi si daca e asa - e bine!). Portile vechi se schimb cu unele noi.. In loc de usi vechi "cu suflet" se pun usile noi, de fier, morti si reci..<br />  
Répondre
C
ei, sa vezi feroneriile pentru locul de veci. probabil le stii. am vazut citeva exemple. maestrii s-au intrecut intre ei si pe ei, cum vrei s-o iei. discutam acum citiva ani cu un prieten arhitect despre ce presupune existenta feroneriei in tesutul urban. vorbea Catalin despre transparenta, despre adincimea spatiului, despre comunitate si comuniune. asta dincolo de arta evidenta pusa la bataie, uneori de dragul artei, alteori pentru un prestigiu social, principiu valabil si acum, dar cu investitii net inestetice.
Répondre