Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

15 juin 2009 1 15 /06 /juin /2009 23:57

...data alegerilor parlamentare din R.Moldova (deocamdata) comunista: 29 iulie. Va fi o zi de miercuri; este pentru prima oara in istoria electorala a acelui spatiu cand se va petrece scrutinul intr'o zi de lucru. Ma consolez la gandul ca aceste alegeri vor fi imediat dupa Duminica a 7-a dupa Rusalii, cand se va citi pericopa evanghelica cu vindecarea de catre Iisus a celor doi orbi ( de la Matei citire, cap.9):

"27...doi orbi se tineau dupa El, strigand si zicand: Miluieste-ne pe noi, Fiule lui David.
28. Dupa ce a intrat in casa, au venit la El orbii, si Iisus i-a intrebat: Credeti ca pot sa fac Eu aceasta? Zis-au Lui: Da, Doamne!
29. Atunci S-a atins de ochii lor zicand: Dupa credinta voastra, fie voua!
30. Si s-au deschis ochii lor. Iar Iisus le-a poruncit cu asprime, zicand: Vedeti, nimeni sa nu stie.
31.Iar ei, iesind, L-au vestit in tot tinutul acela
."

Gasesc sa fac urmatoarea talmacire succinta, adaptata la tema noastra. Cei doi "orbi" din Evanghelie sunt cele doua "tari-surori", care umbla ratacind in intuneric si ignoranta, fara sa se stie intre ele, desi sunt neamuri. Vin ele, impiedicate, si de multa vreme, una catre cealalta, dar nu se intalnesc si pace. Exista insa un dor nespus, care le face sa persevereze, sa nu se lase, sa se doreasca. E un rau lat care le desparte, ca o rana doldora de apa si de sange. De-a lungul veacului XX apa aceasta a inghitit multe-multe suflete, a distrus destine, a nenorocit familii, s-a identificat cu sarma ghimpata...Fie ca ziua ce urmeaza, de 29 iulie, acestei nestiutei de mintea omului minuni, a vindecarii celor doi orbi, sa aduca si "tarilor-surori" amintite impacarea mult-dorita, apropierea necesara, iar apa dintre ele sa se acopere de poduri multe, statornice, durabile si indelung umblate. Umblate si batatorite de cat mai multa lume, sa nu mai para partea rasariteana precum un taram uitat in univers, izolat si parasit de duhul cel "evropenesc"...Ca "nascu la Moldova oameni" ne'am convins in ultimele saptamani, sa dea Domnul sa rasara cat mai multi, caci e mare si urgenta nevoie!  
Nu mai vrem "poduri de flori" morganatice, ci structuri temeinice, solide, principiale, diplomatice, negociate in spiritul legalitatii si principiilor contemporaneitatii. Votul nostru, al tuturor, chiar va conta! Sa vestim la cat mai multe suflete cat de mult conteaza fiecare...
 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires