Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

28 juillet 2009 2 28 /07 /juillet /2009 14:34

Cu nişte ani în urmă când pătrunzând în unul din depozitele cu artă ale instituţiei noastre, şi desoperind acest portret dublu ( e un autoportret al artistului Traian Bilțiu-Dăncuș cu soția sa), nu mi-am imaginat că peste un timp acest tablou anonim îmi va defini starea de spirit de dinaintea "vijeliei politice" care se anunţă în acest final de vară, cu adevărat fierbinte! Chipurile celor doi privesc ferm înainte, îl scrutează înţelegător şi cald pe privitor, iar din "întâlnirea" acesta, a privirilor se instalează o linişte benefică, domestică, epicureeană, întrebătoare...Tot astfel încerc că văd eu lucrurile care se vor declanşa mâine. Miza e enormă, speranţele şi mai mari. Căci "plăcile tectonice" ale societăţii moldoveneşti au prins a se mişca încetul cu încetul, şi tot ce se credea până mai ieri statornicit, se duce la vale, se modifică, iar ceea ce încă nu se ştie, se va afla din plin în scurtă vreme. Acum la încheierea a două decenii de la pretinsa "independenţa" a Moldovei, ca stat suveran, încercăm să ne dăm seama ce a însemnat această autodeterminare, care au fost dimensiunile, cadrul conceptual ce a definit-o, şi cum s-a simţit omul în structura statală denumită RM. Bilanţul nu este deloc încurajator. O clică banditesc-financiară domină aproape întregul spectru al vieţii publice, care are la dispoziţie structurile care definesc existenţa unui stat, fără a reuşi însă, altfel decât la nivel propagandistico-demagogic să asigure, buna funcţionare a acestuia. Eu nu prea cred în existenţa sistemului pluripartinic, pentru că, în esenţă, mai multe mafii se aliniază la start pentru o cursă a cărei finalitate este, desigur, supremaţia la pârghiile decizionale, care înseamnă Puterea. Iar Puterea, cel puţin în cazul celui mai sărac stat al Europei înseamnă: pauperizarea majorităţii în favoarea celor care decid, controlează şi guvernează; sfidarea propriilor cetăţeni, prin inexistenţa unei protecţii sociale ferme; intimidarea oricărei insurgenţe; menţinerea unui regim poliţienesc, prin limitarea posibilităţilor de mişcare a cetăţenilor; limitarea accesului la o informare largă asupra proceselor de interes public;  descurajarea oricăror iniţiative private şi neasigurarea unui viitor pentru tineretul cu studii superioare; controlul coercitiv şi permanent asupra canalelor mass-media independente; justiţie părtinitoare, aservită intereselor grupurilor de interese; deşănţare a aparatului birocratic; descurajarea accesului la cultură şi artă, printr-o direcţionare a interesului către valori îndoielnice, vulgare şi redundante; corupţie generalizată, devenită endemică...ăsta e "buchetul de fructe" amare pe care le-a cultivat Puterea în anii suveranităţii post-comuniste. Se justifică, oare, această "variantă" de autodeterminare fantomatică?
Privirea tăcută a celor doi din tablou mă fac să cred că nu privim aceeaşi realitate.
A mea e mult mai sumbră, deşi mai am speranţă. 
29 iulie va fi ziua în care speranţa mea va primi bună hrană sau mărăcinii deziluziei? 


P.S. Propun clipul electoral conceput de părintele Savatie Baştovoi 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires

Varvara Cocos 01/08/2009 11:41

Acum intradevar  se va vedea cat de mult valoreaza "interesul national" al comunistilor, cand vor trebui sa contribuie serios la formarea coalitiei, precum si a guvernului! Acum se va da in vileag intreaga masinarie propagandistic-demagogica a acestui aparat bazat de interese financiare si pe manipulare a maselor.

Vladimir B. 31/07/2009 12:14

Multumesc tuturor de interes!Invitatia pentru TVR1 a venit neasteptat, de aceea nu am apucat sa expediez lumii telegrame...nici nu intentionez sa ma fac "cainele de paza" al democratiei, e meseria altora asta.

Andi 31/07/2009 12:03

Solicitare oficiala: Vladimir, te rog sa ne anunti cand mai ai emisiune la tv, lasa un com la mine sa te urmarim si noi. Multam

acelasi binevoitor 31/07/2009 11:05

rectificare: SA NU CAZI IN ISPITA...!

un binevoitor 31/07/2009 11:03

te-am vazut si eu si eu la TVR1, si zau daca nu mi-a placut cum te-ai erijat in analist politic...connaisseur al dedesubturilor vietii politice a Basarabiei noastre! pe de alta parte, mi-a placut ca nu folosesti vulgata politistilor de cariera, care au raspunsuri la orice intrebare, fara ezitare (Dungaciu, Corlatean)...tonul tau dubitativ, usor pesimist, l-a facut pe Garnet sa te "vada" trist. Nu subscriu. Dar "scriitorule" sa cazi in ispita de a aparea prea des la TVR, caci nu se cade ca un om serios sa se manjeasca in mod frecvent in comentarea vietii politice.