Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

7 août 2009 5 07 /08 /août /2009 21:18

După ce am citit lungul și zurliul interviu cu dl.Andrei Pleșu din Adevărul, m-am gândit cu ce aș putea ilustra acest text. Pentru că omul nostru spune multe acolo, dar și inutile. Cum de pildă mi s-a părut că a insistat cu judecățile despre Dan Puric. Să ne lămurim: Puric îmi este absolut indiferent, atât ca actor, dar și, adică și mai puțin simpatic -- ca tribun al ortodoxiei post-totalitare...dar acuzele și au curs gârlă (gen: ”Problema domnului Puric e că recurge la citate ca la o ornamentică neasimilată”), și asta deja nu mă lasă pe dinafară. Căci, unde ne poziționăm? De ce alții ar fi mai puțin competenți? Dacă scrii o carte despre literatura în care se invocă îngerii, gata, ajungi să și sporovăiești cu aceștia? Să le vorbești de la egal la egal? Să devii camaradul lor? Mă tem că nu e așa simplu. Cum la fel de păguboasă mi se pare ușurătatea cu care dl. Pleșu are rețete pentru toată lumea: președinte, politicieni, purici și Marie-France Ionescu (care cu siguranță, își spune: Ionesco!). Și-atunci, dacă tot relativizăm și liniștim totul, să ne calmăm, și să luăm un Orbit în gură, și să rumegăm...calm și îndelung. Imaginea asta mă bine-dispune, căci reușește să camufleze mizeria și decrepitudinea blocurilor de pe bd.Magheru cu aceeași ușurătate cu care unii pot deveni sau se pot retrage din funcții publice, să dea lecții de morală, când aceasta e doar retorică verbală, pentru că e imaginea -- după mine -- a viitorului nostru european. În care ne vom rupe dinții! Cu sau fără gumă de rumegat!  

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires

Constantin Hostiuc 10/08/2009 10:28

Mi-e putin ciudat sa ti-o spun - incerc sa inlocuiesc penibilul barbarism imi pare rau, care pentru mine nu mai spune nimic altceva decat ca am intrat in era conventionalului absolut - dar mie imi place Plesu, asa cum il stiu, de la distanta. Mai mult, mi se pare chiar ca il nemereste in plin pe dl. Puric, pe care il creditez ca bun actor ori comediant, insa mai putin ca "suflet in sufletul neamului". Ce sa mai vorbesc de criticul de arta care iese din el ori de cate ori are ocazia si de la care am aflat, la o mare expozitie crestinca, cum ca "Leonardo dorea sa sculpteze muntii"... Daca vrei, insa, o alta cheie de abordare a subiectului, cheie care m-a umplut de jena, iti pot spuneca a aparut de un timp incoace un volum dedicat maretiei dlui Plesu - nu mai stiu cum se cheama, l-am vazut la Humanitas, dar toata lumea dadea limbi la greu...aia da "la nausee"...

vasgar 09/08/2009 04:33

bine ca doar interviul e zurliu si l-ai crutat cumva - cu ultimele resurse de politete - pe intervievat.imi place titlul postmodern: "Ne vom cam rupem dintii..."

Mihaela Voicu 08/08/2009 13:53

La fel de rautacios comentariul tau despre Plesu, ca si al lui despre Puric.Nu ca sint fan ...plesu, dar mi s-a parut ca gaseste si critica acele doua mari probleme puricesti: "Unu: se simte indecent de bine în el, iar asta se vede din mica pompă profetică a discursului. Doi: n-are cultură suficientă, iar asta se vede din modul cum dă citate." Puric s-a transformat intr-un guru, are o multime de fane care-l urmeaza chiar si pe calea "salvarii ortodoxiei", iar tot discursul lui e plin de "ornamente" verbale si actoricesti. E drept, plesu insista cam mult - nu cred ca scopul interviului era sa-l atace pe puric - si isi aroga pozitia superioara a unui comentator a toate cele...Subscriu la comentariul tau final, iar imaginea pe care ai gasit-o este "super-tare".
m

Vladimir B. 08/08/2009 13:01

In continuarea acestei discutii s-a angajat si Catalin Sturza: Sincer, eu gasesc o scurt-circuitare tare nedorita acest atac la adresa lui Dan Puric! Plesu ar fi trebuit sa-si dea seama de "capcana" intinsa de cei de la Adevarul...

trecator 08/08/2009 10:28

Puric il citeaza pe Simion Mehedinti: "Un on, ca si un popor, atata pretuieste, cat a inteles din Evanghelie"! Prin urmare, in opinia excelentei sale, Plesu, ce ar fi trebuit Puric sa mai inteleaga?Personal cred ca trairea si cuvantul nu trebuie despartite.