Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

9 août 2006 3 09 /08 /août /2006 15:36

Când vii dinspre Câmpulung (Muscel) către Piteşti, nu poţi să nu remarci un oraş pe partea stângă a drumului naţional - e localitatea care se numeşte Mioveni.  Este fostul Colibaşi, unde se fabrică maşinile Dacia - mândria naţională!

Ceea ce atrage în mod special atenţia, chiar dacă şoseaua nu trece chiar prin urbe, ci la cam 4 km. distanţă, este Catedrala ortodoxă din oraş. Rămâi mut şi nedumerit să afli acolo, într-un loc fără tradiţie şi potenţial istoric de orice calibru, dorinţa de a ridica un lăcaş de cult de aşa amploare, cu 5 cupole, una centrală, mai înaltă, iar altele 4 care o încadrează, concepute pe tipic pravoslavnic rusesc. Ceva similar am mai vazut în Transnistria sau Kaliningrad (fost Königsberg)  -  în ambele cazuri era vorba despre afirmarea dominaţiei ruseşti în zonă, prin intermediul bisericii. Ce determină însă apariţia la Mioveni a unei catedrale, construcţia căreia durează, se pare, deja de 16 ani? Noul primar al urbei, Ion Georgescu, a pus ca o prioritate a agendei sale finalizarea lucrărilor la lăcaşul de cult, şi sfinţirea bisericii în timpul slujbei de Înviere din anul 2008. Până acum, conform presei locale, s-a investit în ridicarea acestui colos suma de 50 de miliarde de lei, iar până la terminarea ei defintivă mai e nevoie de 20 de miliarde de lei vechi.

Vom ajunge în curând să aflăm că avem multe-multe catedrale, dar că nu mai avem credinţă. Şi atunci, ne vom uita la aceste monstruozităţi pseudo-arhitecturale ca la nişte rezuduuri ale unor vremuri demente, tulburate, confuze, ineficiente, şi pentru care a contat doar IMAGINEA!  Falsa imagine despre sine... Catedrala din Mioveni este un astfel de exemplu.  

Partager cet article

Repost0

commentaires

adrian 01/01/2007 21:14

Draga Vladimir,
Este aceeasi reactie intarziata, la secole distanta, fatza de grandomania europeana, si nu numai. "Intratul" in randul lumii se traduce, pentru cei ce decid cum vom arata inaintea lui Dumnezeu si al oamenilor, si prin ticul constructiilor masive, vizibile din Cosmos, daca se poate.  Monstruozitatea arhitecturala de la Mioveni este preambulul celei de la Bucuresti, unde Catedrala Neamului va concura cu un stadion. Totul este sa se mai gaseasca ceva credinta.  
Din nefericire, daca nu construim monumente religioase grandioase, construim monstruozitati arhitectonice in preajma unor lacase de cult. Vezi megaliticii de langa Biserica Armeneasca ori Catedrala Romano-Catolica din Bucuresti.
Asa ca nu vom scapa de aceasta manie, pe care o vom transmite generatiilor viitoare. Cu cat scade credinta cu atat creste patima constructiilor uriase.  Iar "Fiul Omului nu are unde sa-si pleca capul".
Adrian
 
 
 
 
 

Ierodiac. Nicodim 19/08/2006 11:28

Frate Vladimir, primeste cele mai sincere urari de bine din marginea Rusiei.
Vara aceasta n-a fost dat sa ne intalnim, insa nu pierd nadejdea sa ne vedem la anul.M-o impresionat mult relatarea ta despre Catedrala din Mioveni. Doamne ajuta, s-o termine cat mai curand. Eu tot slujesc intr-o catedrala de marimi enorme: inaltimea: 83 de m. Ea se afla situata pe un loc inalt, pe coasta raului Amur.  De pe clopotnita catedralei se vad pamanturile chinezesti...

Marie-Marguerite Iuca 19/08/2006 09:40

Draga Vladimir,Parerea mea e ca oamenii de arta si cultura,arhitectecti  dar si cei alCultelor ar trebui sa reactioneze si sa impiedice deacum in colo asemenea monstruozitati.Pe plan  de interes turistic ar putea sa transforme cladirea intr'un muzeu al comunismului  sicu aceasta solutie sa nu se piarda banii deja cheltuiti. In plus  presa siministerul Culturii  ar trebui sa deschida o ancheta  :la cine si unde s'au dat banii si dece asa de mult fara rezultat caci e si un scandal.Iata, un rau poate sa fie spre bine! cum spunem noi credinciosii romani ortodoxi legati de biserica Bizantina  greaca.Doamne Ajuta!

Teodor 11/08/2006 22:20

Salutsunt la Bucuresti, stau tot la Paul. E si Katinka aici. Da-mi un telefon sa ne intalnim daca ai timp\Sal

Vladimir Bulat 10/08/2006 08:32

Pentru Catedrala ruseasca din ciudata regiune Kaliningrad se poate citi, siccint, acest text:
http://ncca-kaliningrad.ru/art-guide/?by=p&lang=eng&au=053sologubov