Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

17 août 2009 1 17 /08 /août /2009 13:02

Scriam cu ceva timp în urmă despre tinereţea familiei de artişti Sainciuc / Rusu-Ciobanu, tinereţe manifestată atât prin operă, cât şi prin disponibilitatea acestora de a fi un model pentru cei mult mai tineri, întreaga lor carieră funcţionând ca un model autentic prin onestitatea şi consecvenţa traseului creator...Au trait si activat toata viata lor la Chisinau. Tanara plasticiana Valeria Duca, citind pe blog consemnarea mea despre expozitia lui Glebus Sainciuc, a avut amabilitatea sa-mi trimita un lot de fotografii facute in casa si in curtea celor doi nonagenari ai artei basarabene, facute in chiar ziua vernisajului expozitiei lui Glebus Sainciuc. M-am bucurat sa constat ca stravechea casa in care locuieste acel cuplu minunat, arata exact asa cum mi-am imaginat. E o dubla bucurie sa constati cum se sudeaza puntile intre oameni, cum generatiile se intalnesc, in pofida a ceea ce, cu mahnire, mi-a scris Valeria: "Imi pare rau ca sunt bolnavi si traiesc uitati de toti in saracie. Oare asa ajung la batranete pictorii care au lucrat toata viata..." Vreau sa cred ca nu toti! Dar si acestia, in posteritate, vor avea parte de un destin mai luminos, pilduitor si emblematic.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires

trecator 17/08/2009 22:35

Iata, fetita acesta se "infrupta" din mierea monstrilor sacri! Ce sansa, sa-i fi cunoscut destul de devreme, ca si ei sa-i spuna cat este de artista...Teribila posibilitate.

Andi 17/08/2009 19:30

Excesiv de frumoasa fata asta,  parca ar fi de pe alta lume. Vladimir, scuza caracterul  usor frivol cu care  am inceput comentariu :) Ii doresc maestrului si familiei sale sanatate si , de ce nu, multa inspiratie. Sper sa afle un Mecena de situatia grea a domniei sale.Iar tie...tot ce iti doresti. Si subiecte bune in continuare.

Vladimir B. 17/08/2009 15:29

Salutare, Ion,afirmatia Valeriei este, intradevar, paradoxala! Dar nu e lipsita de o doza sanatoasa de adevar. Si iata de ce. In era comunista pot sa afirm cu certitudine, stiind direct de la Valentina Rusu-Ciobanu cat au avut ambii de patimit...nu li se expuneau, si nu li se achizitionau lucrarile...apoi, a venit "capitalismul moldovenesc" si iarasi opera lor a intrat cumva in umbra. Iar manifestarile prilejuite de varsta nonagenara a lui Sainciuc, sunt mai degraba -- in umila mea opinie -- un reflex al festivismului specific moldovenesc, nicidecum ecoul unei intelegeri profunde, temeinice, a ceea ce a lasat in urma sa acest om. Opera lui inca mai trebuie decoperita! Asta e paradoxul cel mare...Iar "uitarea" lor e de natura metafizica, ca singuratatea geniilor...cred ca la cest nivel e solitudinea lor, dar nu de ei impusa... 

Ion Grosu 17/08/2009 15:03

Sper că nu o să încep o polemică, dar mă rog să fiu şi eu la fel de uitat la 90 de ani. Mai rar artişti mai iubiţi, mai vizitaţi şi mai apreciaţi ca Glebus Sainciuc în Chişinău.