Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

25 août 2006 5 25 /08 /août /2006 20:18

Doresc să augmentez ghidul meu prin Chişinău cu o serie de fotografii, făcute în ultimii doi ani, care să arate frumuseţea faţadelor de la casele care au scăpat urgiei demolărilor din ultimii 30 de ani...Poate că astea vor avea o soartă mai bună? Doar Bunul Dumnezeu ştie ce soartă va avea acest oraş în anii următori...

Casă în stil neo-gotic, de după 1900, aflată în strada Lazo, Nr. 14. Este declarat monument de arhitectură. Actualmente este un sediu de ambasadă.

Casa Casso (1878), aflată pe strada Eminescu, Nr. 52,  colţ cu strada Veronica Micle (grav avariată, lăsată în paragină deşi este declarată monument de arhitectură)

 

Detaliu de coronament de fereastră al Casei Casso (1878).

Casă de locuit interbelică, aflată pe strada Sciusev Nr. 35, excelent restaurată. Actualmente se află un sediu administrativ municipal.

Casă de locuit de la finele secolului al XIX-lea, aflată pe strada Lazo Nr. 7, excelent conservată - exemplar caracteristic pentru casele boiereşti de oraş.

 Casă din perioada interbelică, care imită locuinţele ţărăneşti, a avut intrarea dinspre stradă, in ax, aceasta a fost obturată ulterior. Se află pe strada Puşkin, Nr. 13.

Casă de locuit de la debutul secolului al XX-lea. Se află pe strada Mateevici. Actualmnte se află Oficiul Stării Civile al Sectorului Centru. destul de reuşit restaurată. Merită văzută. Mai ales că în spatele ei se află sediul Ambadasa Elveţiei şi Pro Helvetia, care şi-au construit o clădire în spirit "constructivist".

 

Casă de locuit cu două nivele de pe la finele secolului al XIX-lea. Aflată la intersecţia străzilor Puşkin şi Sciusev, vis-a-vis de Biblioteca pentru copii "Ion Creangă". Pe vremuri, era la parter un magazin cu ape minerale, de unde puteai procura toate apele curative ale Caucazului - o binecuvîntare pentru intestine dar şi pentru papilele gustative...Acum, în exact acelaşi spaţiu, se află localul cu cea mai variată cafea din oraş - Coffee Beans. Feroneria balconelor de la etaj este cea originală.

 

Casa Gamburd, cu blazon, pe strada Bucureşti, Nr. 63, foarte aproape de Ambasada României, construită în interbelic. De bunicul sculptoriţei Miriam Gamburd. De când mă ţin minte în partea din faţă a imobilului a funcţionat o farmacie. De stat. Cred că avenit vremea ca moştenitoarea marelui artist plastic Moisei (Max) Gamburd să fie revendicată de familie...

Monument de arhitectură. Final de secol XIX, se află pe strada Puşkin, Nr. 11. Are o faţadă experisivă şi cu o pereche de grifoni sculptaţi, de-asupra ferestrei semicirculare în partea superioară. Este unul din specimenele de anvergură arhitecturală de prim rang. Termopanele care au înclocuit veche tocărie i-au furat aspectul său matricial...  

ADDENDA: Cam aşa arată blocurile noi din zona veche a oraşului, acesta este dat în folosinţă în 2006.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Vladimir B. 17/05/2007 12:46

Despre monumentele străzii EMINESCU aici:
http://www.kp.md/freshissue/culture/261244/
textul este în rusă.