Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

2 octobre 2009 5 02 /10 /octobre /2009 20:45
Orașul actual Voskopoje în realitate este un sat mai mare! Dar pe acele locuri se înalța, în cel de-al XVIII-lea secol, falnica urbe pre numele ei Moskopole, celebră în Epir, dar și în întreaga lume răsăriteană, a treia ca importanță după Constantinopole și Ohrida. Pe la mijlocul acelui veac orașul număra cam 40.000 de suflete, iar la 1831 cărturarul și diplomatul francez E.M.Cousinery constată că după ce urbea aceasta se ”îmbogățise prin comerțul său cu Germania” a decăzut după decenii se asediu, devastări și jaf până la a nu avea ”astăzi decât ruine și colibe în care locuiesc resturile sărace ale aceleiași națiuni”...  

Biserica în care se cinstește Sfântul Nicolae (Shen Kollit) este cel mai bine conservată din cele câteva zeci câte au existat în perioada de înflorire a orașului Moscopole, are o pictură grecească de o factură deosebită, barochizantă. Foarte expresivă și narativă. Are un arsenal iconografic impresionant prin amploarea sa, cu aduceri în prim-plan a mai multor sfinți de primă mărime, anahoreți și mucenici, chiar dacă biserica a funcționat ca un locaș de cult pentru mireni. Pietrăria și modelarea apareiajului sunt o pagină specială în felul de a concepe exteriorul unei biserici în epoca tardo-medievală, în condițiile în care comanditarii unui astfel de monument puteau beneficia de meșteri de primă mână. Numai datorită izolării Albaniei în ultimii 50 de ani, acest monument nu a fost în avangarda interesului cercetătorilor. Dar va veni vremea când despre acesta se va vorbi ca despre o pagină importantă a istoriei artei.  

O particularitate a tuturor bisericilor din Voskopoljie este prezența unui amplu pridvor adosat navei centrale, pe partea de sud a locașului. Pictat integral cu chipuri de sfinți în mărime aproape naturală, acesta avea funcția unui spațiu semisacralizat, care apropia de cei credincioși -- care erau numeroși date fiind dimensiunile monumentului -- faptele de sfințenie și mucenicie a celor din trecut, ostași ai credinței în Hristos.

Acesta este un detaliu din exterior, cu icoanele Sfinților Vladimir și Naum al Ohridei.
Detaliu de interior, cu figurile monumentale ale Sfinților Nichita și Iacob Persanul.

Imaginea de ansamblu al bisericii cu hramul Sfântului Ilie (Shen Ilia), care nu a conservat decât pe mici porțiuni pictura originară, mai exact în zona fostei proscomidii. Din acest motiv, biserica nu este încuiată, și poate fi vizitată fără opreliști, și fără să cauți cheia la săteni...

Tot șerpuind printre copaci și garduri de piatră, de-a lungul unui pârâiaș clistalin, zărim această plăcuță, care marchează locul pe care se afla pe la mijlocul secolului al XVIII-lea Academia și biblioteca din Moscopole, puternic centru cărturăresc și propedeutic. Una din personalitățile ”Noii Academii” din Moscopole a fost preotul și profesorul Teodor Atanasie Cavalioti (1728-1786), cel care a scris o Protopirie (Prima învăţătură),  considerată prima mărturie a limbii aromâne. A făcut și o traducere a Noului Testament în limba albaneză.

Vedere dinspre vest asupra bisericii cu hramul Sfintei Marii, Născătoare de Dumnezeu (Shen Marise), cu numeroase ziduri prăbușite, dar care conservă pe tavane și intradosul bolților suprafețe întinse cu pictura începuturilor. Există fragmente de pictură de bună calitate și în absida pridvorului lateral.
Vedere de interior, cu altarul nou, semn că în această biserică se mai slujește ocazional. Sobrietatea acestei nave amintește de austeritatea tripartită a basilicilor romanice.

Toate incintele bisericilor din fostul Moscopole au intrarea marcată de turnuri-clopotniță, multietajate, simple ca arhitectură și ritmate în volumetria deschizăturilor arcadelor.  Piatra brută, netencuită, dar îngrijit clădită e o caracteristică generală a acestor turnuri ce străjuiesc bisericile, și se văd de departe.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Vladimir Bulat 14/10/2009 23:56


Dar de ce, în general, călătorește omul/oamenii???
vipera 06/10/2009 17:07


Dar pana la urma, de ce sa calatorim in spatii asa "exotice" ca Albania? Ce argumente ai aduce in favoarea unei astfel de optiuni?


Vladimir B. 05/10/2009 20:54


Nu e cel mai impresionant loc din Albania, asta e clar. Pentru mine. Dar in privinta ruinelor, ce sa zic. Le vad cumva firesti...atata vreme cat omul insusi era redus la functia minima de
subzistenta!

Mai e foarte important: Berat, Gjirokaster, Vlore... 


mihai 05/10/2009 18:13


colosal! ruinare melancolica. daca ar fi sa vad ceva din Albania (voi ajunge vreodata acolo), Moscopole este primul loc pe lista. ce patrimoniu are Albania si in ce hal este...


trecator 03/10/2009 20:25


documente si materiale despre albania & albanezi:
http://www.albanianhistory.net/en/texts15.html