Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

6 janvier 2007 6 06 /01 /janvier /2007 20:14

                  Anul 2007 a debutat cu vestea tristă pentru majoritatea basarabenilor: obligativitatea de a procura o viză pentru a putea intra sau tranzita teritoriul României! Ceea ce era acum un an doar un zvon, o posibilitate, un ecou inflamant, a devenit o dată cu intrarea României în U.E. o realitate şi lege. Am văzut la televizor cozi la singurul consulat al României, la Chişinău, am auzit isterii, proteste, nemulţumiri, ameninţări, plânsete, ocară. Basarabenii se comportă ca şi cum li se cuvine totul, fără a oferi NIMIC în schimb. N-au învăţat încă respectul faţă de această ţară, nu i-au însuşit cum se cade limba, nu-i cunosc istoria la nivelul cuvenit etc. Mulţi dintre ei şi-au vândut demult cetăţenia, şi-au bătut joc de instituţiile acestei ţări (aşa imperfecte şi defectuos cum funcţionează ele, dar le-au asigurat multora, de-a lungul anilor, statutul de cetăţeni, le-au repartizat locuinţe, le-au acordat un şir de privelegii şi înlesniri etc!), şi-au creat o proastă faimă... Acum, probabil, a venit ora "limpezirii apelor", a trierii oneştilor cetăţeni de cei care din calcul şi oportunism au călcat această ţară în lung şi în lat, au făcut afaceri oneroase, au profitat cât au putut, au bişniţărit ani în şir.  Încerc să fiu imparţial, să nu ţin partea nimănui, dar nu îmi pot reprima întrebarea: ce de majoritatea doritorilor de cetaţenie română s-au pus pe treabă de-abia şi doar în momentul în care s-a afirmat şi declarat răspicat că România face eforturi de a adera la U.E., şi nu mai devreme???  Am fost în toţi aceşti ani în România şi am urmărit cum a evoluat această procedură... Personal, am obţinut/redobândit cetăţenia română în anul 1992, cu mult înaintea absolvirii facultăţii, şi deci nu-mi puneam încă problema oportunităţilor pe care actul meu le putea implica. N-am făcut-o din niciun calcul sau scop, ci mi-am redobândit un drept, pe baza dovezii că părinţii mei erau născuţi în Regatul Român! Până la epoca oportuniştilor, disperaţilor, şmecherilor, afaceriştilor era încă departe. Aş putea scrie o carte despre această evoluţie, finalizată, oarecum firesc, cu regimul de vize ce a încununat aderarea la U.E. a României. Poate mă voi apuca într-o zi de scrierea ei...Până atunci, mă mândresc că nu am făcut paradă de ideea de patriotism, şi am obţinut ceea ce mi se cuvenea cu trudă, onestitate, dăruire, smerenie şi modestie. E ceea ce doresc şi altora! Fără a se plânge în gura mare că li se fac nedreptăţi şi discriminări...În esenţă, cred că derivele şi defecţiunile Republicii Moldova (ca şi însăşi existenţa acestei formaţiuni statale) sunt proiecţia fidelă a cetăţenilor care o populează! 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Radicalisme
commenter cet article

commentaires

Vladimir 27/12/2007 14:11

Poate ca nici acest text nu este neinteresant pentru tema noastra: http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=202&cmd=articol&id=7301

monahul 13/12/2007 12:33

Cred ca in acest moment s-a ajuns la capatul drumului, razboiul rece este mai mult decat o evidenta trista, dar previzibila:
http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2007/12/071212_reactie_expulzare.shtml 

Vladimir B. 20/11/2007 17:28

Un articol interesant, deşi apărut cu câteva zile în urmă:
http://www.romanialibera.ro/a111298/o-misiune-pentru-biserica-basarabia.html

Vladimir B. 20/11/2007 11:52

Din putzul gandirii lui Pecican:
"O data cu Vladimir Voronin vorbesc nu neaparat elitele politice pro-ruse, cum s-ar fi putut crede. In spatele lui se intrezaresc si siluete de talentati autori tineri de roman, precum Alexandru Vakulovski ori Oleg Garaz, oripilati ca primirea care li s-a facut aici nu e ceea ce au visat dincolo. Ascultandu-l pe Voronin si citindu-i pe ei, realizezi ca limba moldoveneasca e o realitate plurala si ca, de fapt, ar trebui sa vorbim despre "limbile moldovenesti" paralele si intersectate. Pe care, de fapt, tot noi, aici, le-am zamislit, prin gandirea tribala, vrajba etnica ancestrala, prin partea de Rusie-in-Europa pe care o gazduim in sufletele noastre. "
Absolut genial! Nici un idiot cu acte in regula nu ar fi fost  in stare sa debiteze o atare chestie...

Vladimir B. 20/11/2007 11:03

Da, Igor, APM a cam rasolit-o cu judecata aia a ei! Dar in buna masura analiza ei poate sta in picioare. Desi, ca sa fiu sincer, am obosit de atata vorbaraie stearpa - despre consensul national, despre investitiile in Moldova (rusii au facut-o demultisor deja!), despre recunoasterea ca Romania nu a fost un model pentru RM in toti anii acestia...mi-as fi dorit ceva mai concret, mai APLICAT. Asta e cu intelectualii de cabinet!