Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

2 juin 2011 4 02 /06 /juin /2011 16:41

Pasiunile artei contemporane la Venezia sunt în plină fierbere: pavilioanele naţionale îşi deschid uşile, Bienala aşteaptă publicul şi mămăliga.

 

Moldova mai face o încercare. Să fie şi ea prezentă. Figurează în lista participanţilor cu 3 proiecte distincte. De la distanţă s-ar putea spune chiar că arta contemporană a acestei ţări are ce să arate. S-a întrat într-o oarece normalitate, faza activă e o evidenţă. Privite de acasă însă, lucrurile nu stau tocmai aşa. Cu ceva vreme în urmă spiritele au fost încinse, dar nu foarte. Anumite cercuri de la Chişinău doresc ca circuitul pregătirii pentru Bienală să fie aidoma celui de la Eurovision. De acord. Dar să fie şi oferta ca la Eurovision. Aceasta este însă desăvîrşită prin absenţă, prin pasivitate, ignoranţă şi aleatoriu. Doar cînd cineva îşi asumă nişte riscuri, şi reuşeşte să propună ceva (şi cînd spun asta nu emit o judecată de valoare, ci doar presupun o posibilitate cantitativă), imediat se face, ad hoc cum ar veni, o "massă critică" - şi încep animozităţile, criticile. Peroraţiile şi disconforturile.anniv_coin.gif Artista Lucia Macari a calculat că dacă fiecare moldovean neaoş ar contribui cu 63 de bani la bugetul artei contemporane, aceasta ar putea fi prezentă la Bienala de la Venezia ori de cîte ori îşi deschide aceasta ediţiile, la doi ani o dată. Aceasta a emis şi o monedă "aniversară" (sic!), cu valoarea amintită, care să marcheze prima participare a Moldovei la ospăţul artei actuale. Obiectul e simpatic, are şi o casetă elegantă, după cum se poate lesne constata. Doar că dincolo de băşcălia gestului, rămîne problema. Cea a existenţei, a metabolismului artei contemporane în acel areal. Nu banii lipsesc, nici voinţa. Sunt convins că şi dacă aceşti bani s-ar aduna - tot problema va rămîne! Lipseşte tradiţia şi conceptele. Dacă e sau nu aşa - va arăta timpul. Deocamdată sunt sceptic, dar asta nu înseamnă că nu gust gluma fină şi invitaţia la caritate lansate de Lucia Macari!

 

Totuşi, 63 de bani, un bilet la Venezia mi se pare un preţ prea caraghios... 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Simeze
commenter cet article

commentaires

Vladimir B. 07/06/2011 11:43Deosebit de interesanta aceasta "sincronizare" tematica, contributia Romaniei la bugetul Moldovei:


http://www.contributors.ro/economie/sa-ramanem-solidari-cu-moldovenii-chiar-daca-ii-readuc-pe-comunisti-la-putere/Vladimir B. 07/06/2011 10:49O selectie de imagini de la vernisajul grupului MOE:


https://www.facebook.com/pages/TRANSNISTRIA-PROJECT/204303576268827


Multumiri Luciei MACARI pentru semnalare!