Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

22 mai 2007 2 22 /05 /mai /2007 12:01
Nu ştiu exact cui aparţine afirmaţia că finalitatea filosofiei este să ajungi la Dumnezeu. Am crezut şi eu asta, deşi era o părere însuşită. Cred că şi Ţuţea consumase experienţa respectivă, abandonând filosofia în favoarea credinţei în Dumnezeu. Astăzi am cunoscut un filosof bătrân, care a scris o sumedenie de cărţi, a tradus şi a pregătit ediţii critice, dar Dumnezeu rămăsese pentru el un simplu principiu, creat de mintea omenească! Cel mai amuzant a fost să aflu de la acelaşi că dacă caii ar fi avut raţiune ei ar fi afirmat că Dumnezeu se putea închipui după înfăţişarea acestora...Fiecare cu Dumnezeul lui.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Spiritualia
commenter cet article

commentaires

Vladimir B. 31/05/2007 15:38

Dar eu îmi amintesc de finalul filmului lui Tenghiz Abuladze, Căinţa (1985), în care o bătrânică se întreabă la ce foloseşte un drum care nu duce spre biserică...La ce bun, deci, filosofia dacă nu are ca finalitate cunoaşterea deplină a lui Dumnezeu?

radiana 23/05/2007 18:58

depinde de filosofie... as zice. filosofia cu care ma ocup eu (si cei din jurul meu) are ca finalitate descoperirea adevarului. desigur, asta poate fi vazut de unii (si chiar a fost astfel privit) ca identic cu Dumnezeu. sa ne amintim de Toma... Dumnezeu poate fi cunoscut prin cunoasterea deplina a fapturilor, a creatiei, cu alte cuvinte, a adevarului... lumii inconjuratoare.deci nu ma mira deloc ideea ca acel filosof crede si afirma cu tarie ca Dumnezeu nu exista... exista doar adevaruri pe care toti ar trebui sa incercam sa le aflam, prin analiza si clarificare.