Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

19 juin 2007 2 19 /06 /juin /2007 10:31
Eu sunt obişnuit să gîndesc în imagini. De aceea, imediat ce am aflat de rezultatele alegerilor locale din statul de dincolo de Prut, şi mai ales bucurîndu-mă pentru victoria fără drept de apel a lui Dorin Chirtoacă la primăria Chişinăului, m-am gîndit la o imagine care să ilustreze acest fericit deznodămînt. Am căutat în fişierele mai vechi şi mai noi, şi am dat de imaginea asta făcută prin toamna lui 2004. E pe strada Sciusev, colţ cu Sfatul Ţării. Remarcabil este în această fotografie raportul tacit între una din mărcile de succes ale societăţii de consum post-capitaliste, "Bosch", şi o marcă prăfuită, sovietică, iconică însă pentru anii'70 în URSS, "Jiguli" (existentă şi azi). Viitorul Chişinăului e oarecum prins între aceste extreme. De felul în care va şti Chirtoacă să gestioneze dialogul şi colaborarea cu societatea civilă pe de o parte, şi cu cei care gestionează infrastructura/serviciile oraşului pe de alta, depinde ponderea modernizării, igienizării, europenizării şi conservării patrimoniului acestui oraş. Important este ca orice efort să fie profesionist, eficient, perfect asumat şi inteligent.     
Partager cet article
Repost0

commentaires

Vladimir B. 25/06/2007 11:19

Poate că e devreme pentru exaltări şi oprimisme. E drept. Dar, ideea este să acordăm credit unei noi generaţii de tineri lideri care apar şi, iată, cîştigă alegeri importante pentru Moldova post-sovietică... Sistemul este nu putred, ci de-a dreptul în necroză...Dar oare cum îl gestionează caşaloţii puterii actuale? Nu ştim? Prea bine chiar...de aceea, poate că e cazul să nu ne mai aşteptăm la mai bine de aceşti dărîmători de orice, ci să credităm pe aceia nepătaţi încă. Sigur, capcanele sunt multiple, periculoase, dar ce poate pierde un rob - vorba unor vremuri revoluţionare, roşii - decît propriile lanţuri?!

Tania 24/06/2007 01:45

Nu stiu de ce nu sunt optimista. E prea putred sistemul ca un tanar de 29 de ani sa-l schimbe. Spor la treaba oricum.

scepticul 21/06/2007 15:43

Un interviu cu Dorin Chirtoaca:
http://www.garda.com.md/135/interviu/

nelly vranceanu 20/06/2007 14:07

Buna imagine.Vorbitoare metaforic despre o situatie reala. In ultimul Bastion al comunismului o schimbare spre bine. Ma bucur mult!Una din motivatiile oponentilor pagubiti este ca nu a fost pentru cine vota. Ba,da,am stiut foarte bine cui vrem sa-i oferim votul nostru.Iar concurenti au fost destui.Un cearsaf intreg de nume. L-am ales pe Dorin Chirtoaca fiindca aceasta este imaginea si spiritul ce ne place. Pe el am vrea sa-l urmam ca sa devenim si noi partasii acestor scimbari...E prima data dupa mult amar de vreme cind nu mi-i rusine. Dupa fiecare scrutin electoral ma intrebam:chiar atit de indiferenti suntem? Nu ne mai intereseaza cite case istorice s-au demolat,ce aer respiram,ce aspect au edificiile urbei? Ca sunt morcovii, verzi sau albastre, numai sa fie. Asi vrea sa vad atunci cind parcurg strazile acestui oras urmele actiuniilor profesionale a institutiilor responsabile. Privesti unele constructii si te intrebi:oare e mare mita pentru a ridica un monstru neproportional si idiot? De ce cetatenii carora le ajung bani sa-si procure un spatiu in sectorul Centru nu au bani pentru a restaura o usa veche? Ca sa putem sa ne mindrim cu o contributie a cetateanului la conservarea patrimoniului arhitectoral. Si nu invers...In tarile civilizate aceasta este una din conditiile obligatorii. Stim cu totii.