Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

28 juin 2007 4 28 /06 /juin /2007 17:22

Noua modă în materie de comportament în public este să asculţi manele la telefonul mobil. Asta poţi vedea, cel puţin în Bucureşti, oriunde. Şi ce este ciudat, această pasiune o observăm mai ales la femei, la femeile tinere. În special, la liceene sau la fetele strident îmbrăcate, proaspăt sosite de la ţară...dar nu e obligatoriu. Acum toată lumea are mobil, care mai de care mai sofisticat sau mai colorat. E o raritate mai degrabă să nu-l ai, decât să-l posezi. Dar de unde s-a născut tendinţa de a-l pune să şi cânte? Se pare că spaţiul public nu mai e demult al nimănui. Îl domină, în mod democratic, oricine şi oricare. De aceea, a face mobilul să polueze fonic a devenit chiar o treabă firească. Mai ales, în mijloacele de transport. Mobilul e aparatul de la care se pretinde deja orice, de la a stoca şi transmite date şi mesaje, până la a face şi expedia imagini, şi acum, iată – acesta e pe post de gramofon. Dar ce distanţă între aceste două lumi: cea care a inventat gramofonul cu pâlnie şi civilizaţia mobilului! Aşa cum gramofonul a ajuns să fie substituit de pick-up şi CD-player, portabilul zgotomos şi enervant, va ajunge, cred, un emiţător de parfumuri sonore, după gama cărora ne va face sau nu plăcere să răspundem apelantului... Căci dacă e un obiect personal, intim, de ce să facem paradă cu el şi să stânjenim prin prezenţa lui spaţiul public, pe cei din jurul nostru?  

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Vladimir B. 11/07/2007 21:49

Manelele au venit să suplinească secătuirea culturii de tip folcloric, or, românul are nevoie de ritm, muzichie, voie bună, jelanii de "inimă albastră"! Vor trece...cum s-a împuţinat şi dispărut cam peste tot muzica ţărănească autentică.

scepticul 09/07/2007 13:35

...asta imi aminteste de unele pagini din cartea lui Paraschivescu, 'Ghidul nesimtitului', se pare ca a deranja pe altii este o placere pervrsa a romanului catapultat la orasssssssssssssssssssssss

diana iepue 05/07/2007 07:11

spatiu public? glumeжti, vladimir...
stau la parter. lângă blocul nostru (cam la vreo 10 m. distanţă) s-a amenajat de curând un părculeţ. la început m-am bucurat. doar la început. acum, în fiecare noapte, până la 2-3, uneori chiar până la 4 (că e foarte cald afară) ascult manele, înjurături şi altele şi mă delectez cu  izul de grătar care vine, din când în când,  din curtea blocului.

scepticul 04/07/2007 12:58

NOKIA initial nu a vrut sa acopere planeta, ci doar distantele mari ale Finlandei - foarte rarefiat populata! Societatea de consum global a preluat repede din zbor aceasta oportunitate, transformand peisajul in antene, emitatoare si amplificatoare, iar pe oameni in purtatori de cancer...

Vladimir B. 29/06/2007 16:28

Telefonul mobil în accepţiunea mea este biberonul secolului XXI, de care simte nevoia toată lumea! Plus de asta, marea chestie care a adus-o jucăria asta e anume răpirea intimităţii...ea făcut ca omul să nu-şi mai aparţină sieşi, ci tuturor - fără să-şi pună problema asta. Ea va ajunge, la un moment dat să-l şi substituie pe om, demnitatea acestuia fiindu-i deja confiscată. NU V-AŢI DAT SEAMA ÎNCĂ?