Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

28 juin 2007 4 28 /06 /juin /2007 17:22

Noua modă în materie de comportament în public este să asculţi manele la telefonul mobil. Asta poţi vedea, cel puţin în Bucureşti, oriunde. Şi ce este ciudat, această pasiune o observăm mai ales la femei, la femeile tinere. În special, la liceene sau la fetele strident îmbrăcate, proaspăt sosite de la ţară...dar nu e obligatoriu. Acum toată lumea are mobil, care mai de care mai sofisticat sau mai colorat. E o raritate mai degrabă să nu-l ai, decât să-l posezi. Dar de unde s-a născut tendinţa de a-l pune să şi cânte? Se pare că spaţiul public nu mai e demult al nimănui. Îl domină, în mod democratic, oricine şi oricare. De aceea, a face mobilul să polueze fonic a devenit chiar o treabă firească. Mai ales, în mijloacele de transport. Mobilul e aparatul de la care se pretinde deja orice, de la a stoca şi transmite date şi mesaje, până la a face şi expedia imagini, şi acum, iată – acesta e pe post de gramofon. Dar ce distanţă între aceste două lumi: cea care a inventat gramofonul cu pâlnie şi civilizaţia mobilului! Aşa cum gramofonul a ajuns să fie substituit de pick-up şi CD-player, portabilul zgotomos şi enervant, va ajunge, cred, un emiţător de parfumuri sonore, după gama cărora ne va face sau nu plăcere să răspundem apelantului... Căci dacă e un obiect personal, intim, de ce să facem paradă cu el şi să stânjenim prin prezenţa lui spaţiul public, pe cei din jurul nostru?  

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

V
Manelele au venit să suplinească secătuirea culturii de tip folcloric, or, românul are nevoie de ritm, muzichie, voie bună, jelanii de "inimă albastră"! Vor trece...cum s-a împuţinat şi dispărut cam peste tot muzica ţărănească autentică.
Répondre
S
...asta imi aminteste de unele pagini din cartea lui Paraschivescu, 'Ghidul nesimtitului', se pare ca a deranja pe altii este o placere pervrsa a romanului catapultat la orasssssssssssssssssssssss
Répondre
D
spatiu public? glumeжti, vladimir...<br /> stau la parter. lângă blocul nostru (cam la vreo 10 m. distanţă) s-a amenajat de curând un părculeţ. la început m-am bucurat. doar la început. acum, în fiecare noapte, până la 2-3, uneori chiar până la 4 (că e foarte cald afară) ascult manele, înjurături şi altele şi mă delectez cu  izul de grătar care vine, din când în când,  din curtea blocului.
Répondre
S
NOKIA initial nu a vrut sa acopere planeta, ci doar distantele mari ale Finlandei - foarte rarefiat populata! Societatea de consum global a preluat repede din zbor aceasta oportunitate, transformand peisajul in antene, emitatoare si amplificatoare, iar pe oameni in purtatori de cancer...
Répondre
V
Telefonul mobil în accepţiunea mea este biberonul secolului XXI, de care simte nevoia toată lumea! Plus de asta, marea chestie care a adus-o jucăria asta e anume răpirea intimităţii...ea făcut ca omul să nu-şi mai aparţină sieşi, ci tuturor - fără să-şi pună problema asta. Ea va ajunge, la un moment dat să-l şi substituie pe om, demnitatea acestuia fiindu-i deja confiscată. NU V-AŢI DAT SEAMA ÎNCĂ?
Répondre