Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

5 octobre 2007 5 05 /10 /octobre /2007 08:06

O carte ca cea a polonezului Andrzej Stasiuk, Călătorind spre Babadag, apărută chiar zilele trecute la editura RAO, te ajută să-ţi pui mai lesne întrebarea de mai sus. E o carte despre călătorie, întâlniri cu oamenii, rememorări, şi despre graţia de a te cunoaşte cu celălalt. Stasiuk a peregrinat prin România, R.Moldova, Albania, Serbia...ne-a descris o lume copleşitor de autentică şi de adevărată, chiar dacă portretul descris de el nu este unul prea dulce, măgulitor. Regăseşti foarte multe locuri, le retrăieşti, călătoreşti, imaginar, alături de autor - cel care afirmă el însuşi existenţa unei alte Europe, arhaice şi încă nepervetite cu totul de post-modernitatea apuseană. O face cu graţie, empatie şi toleranţă.

Graţioşi au fost şi cei doi fii ai lui Flexor, artistul plastic născut în Basarabia aflată în Impreiul Rus, la 1907, mai exact la Soroca, pe care i-am cunoscut aseară la Cotroceni. Samson Flexor - tatăl lor i-a adus pentru prima oară în România şi Basarabia, prin opera sa. Ei, nefiind născuţi pe meleaguri româneşti, vorbeau cu atâta pasiune despre plaiurile natale ale tatălui lor cum puţini dintre noi mai suntem capabili să o facem! Erau fascinaţi de felul în care au fost primiţi, ei şi opera lui Samson Flexor - despre care acum un an de-abia de se ştia. O recunoaştere târzie...Cele aproape 100 de piese de grafică şi multiple acuarele dau în vileag un artist foarte complex, meditativ, iscoditor, şi înţelegi prea bine privindu-le de ce această operă a însemnat atât de mult pentru continentul latino-american. El a fost proclamat "tatăl" abstracţionismul şi a modernismului plastic brazilian. La un veac de la naşterea lui suita aceasta de lucrări va face ocolul celor două continente, periplu ce a început la Chişinău, luna trecută. Va trece prin Franţa, Belgia şi prin câteva oraşe ale Americii Latine. "De la Soroca la Sao Paolo", aşa s-ar numi traseul întregii vieţi de artist şi om a lui Samson Flexor, trecut prin şcoli de artă ruseşti, franceze, punând bazele la rându-i, unei tradiţii moderniste în Brazilia. A lăsat o operă impreionantă, sudată şi deschizătoare de drumuri. Pe urmele lui Flexor reuşeşti să reconstitui normalitatea trecerii de la figurativ la abstract, de la formalism la costructivism etc. În toate etapele vieţii sale a lăsat urmele profesionalismului, maturităţii creatoare, asumării şi ale graţiei. Cât de mult mai înseamnă aceasta din urmă!?     

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires

Vladimir B. 19/10/2007 08:33

Aurel Marinciuc este un intelectual pe care noi, moldovenii, ar trebui inca sa-l descoperim! E un impatimit de locul in care s-a nascut, pe care-l cunoaste si il iubeste - cu patima celora de alta data. Postfata scrisa de domnia sa la cartea guvernatorului cneazul S.D.Urusov (Litera international, Chisinau, 2004) este un document.

diana iepure 14/10/2007 16:42

ia uite, aurel marinciuc!  il cunosc de pe cand lucram la mnim.

trecator 08/10/2007 14:43

evreul s-a convertit la catolicism...a facut servicii bisericii catloce!

Vladimir B. 08/10/2007 09:06

Iata aici niste date interesante si lamuritoare despre familia Flexor:
http://www.dorledor.info/magazin/index.php?art_id=2431
Multumesc lui Ghenadie Sontu pentru aceasta trimitere!!!

diana iepure 07/10/2007 11:36

chiar daca sunt de pe langa soroca, abia acum am auzit samson flexor.