Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

11 octobre 2007 4 11 /10 /octobre /2007 17:26

Câştigătoarea premiului Nobel pentru literatura în 2007 a fost declarată scriitoarea britanică Doris Lessing. Iată încă o supriză de proporţii, după Imre Kertesz şi Orhan Pamuk - preferaţii mei scriitori din ultimii ani. Cred cu tărie că Nobelul pentru literatură este cel mai pe bune premiu din toate cele existente în lumea întreagă! Acum fix doi ani Alex Leo Şerban se întreba cum de nu s-a găsit încă un editor în limba română al capodoperei semnate de Doris Lessing, The Golden Notebook, şi aducea în prim plan acest fragment dintr-un text al autoarei: "De fapt, noi nu suportăm să fim liberi. Omul - omenirea - iubeşte lanţurile şi, atunci cînd cele vechi se rup, le înlocuieşte la repezeală cu altele. Problema este că cei care au nevoie de rigiditate, de dogme, de ideologii sînt şi cei mai stupizi, ca atare corectitudinea politică e o maşinărie care se autoreproduce pentru a eradica inteligenţa şi creativitatea. (...) Cu această schemă de gîndire atît de ferm înrădăcinată în spiritul nostru, nu ne mai rămîne decît să ne întrebăm cu tristeţe: atunci cînd vom fi în stare - dacă vom fi în stare! - să eradicăm această nouă tiranie îngrozitoare, oare ce o va înlocui?". Tot atunci, a.l.ş. se întreba de ce, oare, această autoare nu a luat încă premiul Nobel. Iată, ziua dreptăţii a venit... Ne înclinăm! Foto: http://www.postimees.ee

Partager cet article
Repost0

commentaires

T
Polirom va edita cartile prospetei nobeliate!
Répondre
T
Scriitorii nu au scris pentru premii - acestea au fost instituite pentru a le rasplati cumva munca, creatia, suferintele. Sau gresesc?!
Répondre
V
Asta e deja o alta tema! Nu am voit decat sa anunt o scriitoare ale carei carti sunt aproape necunoscute romanilor...s-a tradus cite ceva, dar nu cartea ei de capatai. Mi-e greu sa cred ca la acest nivel, cum e acordarea premiului Nobel se manipuleaza cum se face pe la uniunile noastre de creatie. Si asta pentru ca ofera mereu suprize, autori mai putin propulsati de mass-media, cum a fost si cazul Efridei Elinek, si cazul anonimului aproape chinez, Gao Xingjian...sau, ma repet, 'nobilarea' lui Kertesz. Iar daca acestia sunt de 'dreapta', stanga' sau de 'centru-dreapta', aste catalogari sunt deja optiuni extra-literare! Pentru ele, Nobel s-a gandit sa dea premii celor cu apararea pacii...si linistii - care nu mai sunt in lume! Gorbi a inhatat si el un premiu, la un moment dat, taman in toiul macelurilor din urss ce se destrama.
Répondre
M
Vladimir, ai auzit că în satu' unde se adună "judecătorii" care împart premiu' baban e un perete pe care sînt scrise numele unor scriitori-scriitori, care ar merita maximumul posibil, dar care nu vor lua niciodată Nobel? (eu sînt fan Peter Handke, de ex., iar pe acel perete scrie şi Peter Handke).ba cred că sînt destul de în temă cu ce se întîmplă în literatură. nu-mi place Ulici, dar cartea aia a lui e super: Nobel contra Nobel
Répondre
D
aici sunt de acord cu mihai. dintre doi scriitori remarcabili,  întotdeauna va fi ales cel cu concepţii sau simpatii de stânga. cred că soljeniţin a fost ultimul scriitor de dreapta care a luat nobelul? ori nu?
Répondre