Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

27 décembre 2007 4 27 /12 /décembre /2007 09:58

Prin forţa împrejurărilor (fericite, desigur!) nu am avut zilele acestea acces la un televizor...Moment stupefiant pentru majoritatea, chiar şi nepoţica noastră de nici 5 ani, venind în vizită la noi, a fost tare mirată: Nu aveţi televizor!? Ei bine, anume acest fapt ne-a scutit de zgomotul poluant şi smintitor al aşa-ziselor informaţii pe care le devarsă, de regulă, în aceste zile mass-media. Nu am aflat despre cozile de maşini de pe Valea Prahovei, despre cazurile de intoxicaţie alimentară şi derapajele alcoolice ale ceţăţenilor, despre ochii scoşi de petarde, despre fala vedetelor de carton din ţărişoara noastră etc. etc. Aceeaşi placă, aceeaşi melodie de ani şi ani de zile! Am stat liniştiţi, am ciocnit pahare cu vin şi am mâncat sarmale, caltaboşi şi fripturi de viţel de lapte, iar în fundal am pus colinde, muzică de atmosferă. Grozav Crăciun fără TV am avut. O recomandare pentru anii ce vin: nu lăsaţi ca alţii să vă facă/desfacă atmosfera în familie!  

Nu poţi trece nepăsător zilele astea prin faţa librăriei Cărtureşti, de pe Bd. Magheru. Este acolo, pe gazonul iernatec, montată o impunătoare Arcă a lui Noe, realizată de sculptorul Virgil Scripcariu. E minunat să afli că după ani de kitsch şi deşănţare urbană la nivelul capitalei, iată un semn că glasul trâmbiţei sărbătorilor se face auzit. Arca lui Noe este metafora primenirii, a bucuriei revenirii, a începutului sub alte temeiuri, mai trainice. Chiar dacă animăluţele (foarte viu colorate) care se iţesc din corabia de nuiele sunt mai degrabă desprinse din filmele cu desene animate, mai vechi, figura lui Noe cu porumbelul pe cap şi mielul în braţe sugerează neîndoios fermitatea şi speranţa. Exact cum trebuie să fim cu toţii, acum la finele anului, şi mereu.

Serile de după mesele festive impuneau plimbări lente şi tihnite. Oraşul era ca şi depopulat: oameni aproape deloc, iar maşini - rare şi morocănoase. Ce grozav este să fii pe stradă în astfel de zile...departe de nebunia goanelor de tot felul. Iar copacii păreau pictaţi în alb, mult alb strălucitor. Aer rezumativ şi concluziv... 

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Fragmente
commenter cet article

commentaires