De azi, în limba română, The New York Times BOOK REVIEW. Este cel puţin o supriză total neaşteptată, căci cine să se fi aşteptat la aşa ceva, ştiindu-se bine ce impact are faimosul supliment literar al nu mai puţin celebrului cotidian american? Societatea românească se rafinează...Aşteptăm paginile cu referire la producţia literară românească, după cum promite editorul autohton!
Am înţeles cu vârf de măsură, în zilele de week-end, ce înseamnă cu adevărat inversiunea termică. Am simţit pe pielea mea cum e să pleci din Bucureşti pe -10 grade, ceaţă şi promoroacă, şi să ajungi în Bucegi, pe traseul Pârâul rece-Diham, pentru a constata că e soare şi lumină ca vara. Lumea era la cabană în mânecă scurtă, şi savura căldura solară, ca şi cum ar fi fost undeva în Caraibe sau altundeva...aidoma. În atmosfera aceasta, vârfurile Colţii Morarului, Postăvaru şi, ceva mai încolo, masivul Piatra Craiului, erau minunate, copleşitoare şi mesmerice. De la aşa o vreme mai că nici nu te dădeai dus - spre o capitală agresivă, înceţoşată, rece şi îmbâcsită.
De la Andrei Pleşu cetire: "Isus s-a născut nu doar într-o lume păcătoasă, secătuită, dezorientată. S-a născut într-o lume fundamental plictisită. Pe acest fond de plictiseală, el a venit cu un enorm potenţial de noutate: a adus „scandal“ intelectual, surpriză morală, speranţă nesăbuită. De aici, efectul său trezitor, prospeţimea sa epidemică. Creştinismul a forţat marginile intelectului, a demontat morala convenţională şi a impus, drept ţintă, imposibilul". Întregul articol se poate vedea aici. De meditat! Nu că ar spune ceva nou, ci într-un alt fel.