Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

13 novembre 2013 3 13 /11 /novembre /2013 09:02

TOAMNA aceasta ne-a oferit nenumărate suprize, dar și toamna tîrzie ni se arată cu porția ei de frumuseți! Pun un plural, pentru că frumusețea e și vădită și ascunsă, tăinuită. Dar e cu atît mai minunat cînd cea vizibilă o depășește pe cea închipuită, de după paravanul imaginației. Din această inepuizabilă categorie (gen, specie, rasă, clasă?) este și minunata înflorire a rozmarinului din grădina noastră. De regulă, rozmarinul înflorește primăvara (aprilie-mai). Se înțelege, pentru mine este o minune, întrucît această plantă mediteraneană nu prea ne desfată cu ale sale flori discrete. Darămite, în acest episod de amurg de toamnă, de mijloc de noiembrie! Și mai ales după acele zile și nopți de ploaie, frig, prăpăd, căznire a naturii, de acum cîteva săptămîni, cînd am crezut cu toții că nici nu vom mai vedea soarele anul acesta...Dar nu e cum vrea (sau crede, după puțintica lui credință) omul, ci e cum vrea Domnul! Cred că mîndria florii de crin, despre care a cîntat și cîntă pururea psalmistul David, nu o întrece cu mult pe cea a unei firave alcături florale de rozmarin (Rosmarinus officinalis). Îmi asum această îndrăzneală. Umilincios, tăcut, o las pradă vederii, celor care vor să o vadă, nu doar s-o privească. 

Curiozitati-5771.JPG

Curiozitati-5762.JPG

Curiozitati-6903.JPG

Curiozitati-5768.JPG

foto: vladimir bulat.

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans Diariu
commenter cet article

commentaires

vladimir b. 14/11/2013 14:09


Excelentă evocarea lui William Shakespeare în acest context!


Dar astăzi rozmarinul are o largă întrebuinţare, în bucătărie, cosmetice, magie, aranjamente florale etc.


Mulţumesc de această evocare...

alysyx 14/11/2013 01:18


"There’s rosemary, that’s for remembrance; pray you, love,
remember." -William Shakespeare (Hamlet, Act 4, Scene 5)


Ierburile au si proprietati magice,sunt incarcate de simboluri.Pe vremuri exista credinta  ca Dumnezeu a lasat  pe pamant  ierburi care vindeca orice  neputinta.


Trebuiau doar descoperite.


Se spune ca rozmarinul aduce multumire, veselie si dragoste. A fost intrebuintat  si el din cele mai vechi timpuri in licori magice, amulete si pentru afumarea incaperilor.Poate ca
inflorirea sa este un semn ca vremurile si oamenii se reintorc catre iubire?