Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Recherche

19 avril 2010 1 19 /04 /avril /2010 08:56

În urma călătoriei prin vestul Germaniei, în 2004, am rămas cu un vis. Iată despre ce este vorba. La Bonn, mai exact la Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland, am văzut o expoziţie despre viaţa de zi cu zi în DDR, cu obiecte de uz casnic, vestimentaţie, cu emisiuni radio şi televizate înregistate, brand-uri, mărci, cu tot ce ţine de civilizaţia cotidianului în comunism...atunci m-am gîndit că românii au o reală problemă, în a-şi "muzeifica" acelaşi trecut comunist, totalitar. La noi nu s-a dorit o conservare şi îmbălsămare a acestuia, deşi "tabula rasa" s-a făcut la nivel de obiecte şi memorie, nu şi la nivelul mentalităţilor!  Cea mai reliefată apoteoză a acestei situaţii se remarcă la nivelul substituirii "halelor foamei" prin pretinsa cultură a "mall"-ului. Românii au făcut saltul de penurie şi decrepitudine la supra-abundenţă, precum au sărit mongolii de la societatea arhaică la cea comunistă, în anii'20 ai secolului trecut.

 

M-am tot gîndit de atunci ce ar putea conţine şi cum ar putea fi conceput un astfel de muzeu al vieţii cotidiene în comunismul românesc. Aş începe cu colectarea de firme de magazine, dughene şi localuri, căci astea sunt primele pe lista dispariţiilor! Pe măsură ce le găsesc, le voi afişa aici.    

Partager cet article

Repost 0
Published by Vladimir Bulat - dans ochiuldeveghe
commenter cet article

commentaires

A. M. 19/04/2010 19:32Cum ar veni astea?


http://geotax.files.wordpress.com/2010/04/racoritoare.jpgAndi 19/04/2010 17:32Cred că ți-ar fi de folos etichetele astea în muzeu:


http://bit.ly/by97G4


:)