Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Recherche

31 octobre 2014 5 31 /10 /octobre /2014 05:50

Ieri, l'Académie française a oferit noul său premiu literar pentru 2014 unui tînăr, unui nume nou în literele franceze - Adrien Bosc. Acesta a editat recent, la editura Stock, romanul său de debut, Constellation. Scrierea este o investigație literară asupra ”infimelor cauzalități”, care au dus la prăbușirea, în arhipelagul Açores, a avionului de pe cursa Paris - NY, petrecută în noaptea de 27 spre 28 octombrie a anului 1949.

Se spune, că romanul se sitează la jumătatea drumului dintre literatură și jurnalism. Sunt 65 de ani de atunci, de cînd s-a prăbușit avionul francez. Ceea ce se credea un fapt divers, o catastrofă deja uitată, a devenit prin acest erfort al junelui scriitor, un subiect de analiză, rememorare, interpretare numerologică etc. Atunci au pierit 49 de persoane, printre care era și violonista Ginette Neveu (1919-1949), care călătorea împreună cu fratele său. Aceasta a fost, printre altele, și discipola lui George Enescu. Se anunța un mare viitor pentru această muziciană, dar catastrofa petrecută înainte ca aceasta să fi împlinit 30 de ani, i-a curmat parcursul. Împreună cu ea a murit și o vioară Stradivarius. Romanul lui Bosc o smulge uitării pe Neveu, invitînd la o discuție despre destin, talent, biografie, meserie și vocație.

Pasagerii acestei curse erau dintre cei mai diferiți: un pictor, un avocat, un industriaș, cîțiva păstori basci, un importator turc și un exportator american...Bosc reconstituie biografia fiecăruia în parte. I-a răpit banalei amnezii, și i-a proiectat în istorie. Funcția literaturii este să scrie și file de istorie mare. Nu e doar fieful istoricilor, a politicienilor, a propagandiștilor etc.! Scriitorul are și el această ”prerogativă”.

Iar Bosc și-a asumat-o chiar de la început.

constellation--adrien-bosc.jpg

Partager cet article
Repost0

commentaires

U
se va traduce, oare, acest roman si la noi? Cum credeti?
Répondre
V
tocmai a fost anunțată apariția romanului în traducere românească, la humanitas: <br /> <br /> http://www.humanitas.ro/humanitas-fiction/constellation